2012. szept. 13.

Frank Turner, a véresszájú náci

Frank Turner, az angol folk-punk színtér talán legismertebb énekes-dalszerzője meglehetősen nagy csávába keveredett a közelmúltban. Egy neves, londoni napilap egyik újságírója ugyanis a múlthét során vérlázító, vétózhatatlan bizonyítékokat mutatott fel ama felvetődött pletyka igazolására, mely szerint a művész nem más, mint egyszerű fasisztoid, náci-kollaboráns szemétláda. A bizonyítékok sorát tarkítják többek közt olyan fotók, melyeken az énekes Ku-Klux Klán tagokkal parolázik, zsidókat gázosít, négereket akaszt, valamint magatehetetlen melegeket rugdos az SS hadosztály egyenruhájában. A tovább gombra kattintva sokkoló tartalom következik, megrázó fotókkal és videókkal tarkítva!

Nos, úgy látom végre mindenki ide figyel, tehát beszélhetünk cikkünk valódi témájáról, a baloldali sajtó kettős mércéjéről és képmutatásáról. Ugyanis ha az előbbi bevezető kilencven százaléka nem is más, mint figyelemfelkeltő lódítás, annyi azért igaz belőle, hogy a brit The Gurdian egyik újságírója titkolt jobboldalisággal vádolta meg a punk körökben egykor a Kneejerk és a Million Dead zenekarok éléről jól ismert énekes-dalszerzőt, Frank Turnert. A vádak persze nem alaptalanok, hiszen Turner több interjúban mert olyan kijelentéseket tenni, mint például "Az a szilárd meggyőződésem, hogy a baloldali politika sokak nyomorúságának okozója lehet.", vagy épp csak annyit, hogy "A szocializmus marhaság!"

Érthető tehát, hogy egy hithű komcsiban ezen megnyilatkozásokat olvasva azonnal megáll az ütő és farkast kiált teli torokból, és nincs is ezzel különösebb probléma. Egészen addig persze, amíg nem egy olyan óriási példányszámban megjelenő napilap hasábjain teszi mindezt, mint az Anglia Népszabadságának tekinthető  The Guardian. Az effajta alaptalan gyűlölködés és uszítás ugyanis meglehetősen emlékeztet a szélsőjobbos körök által üzemeltetett zsidófigyelő oldalak működési elvéhez, mintsem egy intelligens emberek által írott, illetve vásárolt napilapéhoz.

A cikkből ugyanis egyértelműen süt a harcias "aki nem velünk, az ellenünk" magatartás, és hát valljuk be, elég kiábrándító dolog ez épp olyan emberektől, mint a hithű szocialisták, akik elviekben a végletekig tolerálják a másságot, hisznek a sokszínűségben és lépten-nyomon embertársaik javát szolgálják. Jogos lenne persze a támadás, ha Turner valóban tett volna bármiféle offenzív kijelentést, például szót emelt volna bármiféle kisebbség ellen, esetleg nyíltan merte volna vállalni, hogy szimpatizál a náci rezsim szellemi örökségével, de nem ez történt, hiszen nyilvánvalóan ezen dolgok egyike sem lenne igaz. Mindössze annyi a bűne, hogy marhaságnak nevezte a szocializmust, és nem tette hozzá sietve, hogy "Ja, persze a fasizmus is meglehetősen nagy hülyeség ám!"

Turner mindössze annyit mondott az esetről, hogy régebben anarchista volt, ám az idő és a kor előrehaladtával nézetei is változtak valamicskét, így ma már inkább vallja magát libertariánusnak. Hozzátette még, hogy mindenféle politikai szervezettől elhatárolódik. "Egyébként mondok pár dolgot, ami nem vagyok: tory, konzervatív, vagy republikánus. Ha valaki nem érzi a különbséget ezek, és egy libertariánus között, annak azt javaslom, olvasson utána a dolgoknak mielőtt leszól engem. Jobboldalinak sem tartom magam, egyszerűen nem vagyok baloldali."

A dalszerző által emlegetett libertarianizmus egyébként egy meglehetősen sokoldalú politikai ideológia, melynek gyökerei a liberalizmusból és az individualista anarchizmusból eredeztethetőek. A libertariánus nézetek szerint az egyén minden tekintetben megelőzi az államot, vagy emberek bármilyen csoportját. Létezik ugyan baloldali és jobboldali libertarianizmus is, ám az eltérés meglehetősen kevés, javarészt a természeti erőforrások kihasználásáról való vélekedésben mutatkozik meg.

Turner végül hozzátette, hogy több barátjával ütköztek már nézetei, ám mivel mindnyájan felnőtt, intelligens emberek, így megértik, hogy nem lehet mindig mindenben egyetérteni. Nem gondolja, hogy a szocialisták eredendően gonoszak, ostobák, vagy bolondok lennének, egyszerűen más a világnézetük mint neki. Az élet minden területén tiszteletben tartja a véleménykülönbséget, és bármikor, bárkivel szívesen leül egy asztalhoz meginni egy pohár hideg sört.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése