2013. márc. 19.

HOL VAGYTOK FIÚK!? - KrumpliCZukor interjú

Rikító harisnyás faszik hirtelen az arcodba teszik a Főnix halálát.
A szegedi KrumpliCzukor zenekarral e-mailben beszélgettünk.

Reakció: Sziasztok! Elsőként egy rövid bemutatkozást szeretnék tőletek! Elmondanátok, mikor alakult a banda, voltak-e elődzenekarai, illetve mikor és hogyan kerültetek kapcsolatba a punkkal, mint stílussal, zenei irányzattal, életfelfogással?

Limpek: Limpek Zoltán vagyok. Én napra pontosan egy évvel a zenekar megalakulása után kerültem a zenekarba, miután barátom Todd kiszállt. A punk zenével 15 éves koromban kerültem kapcsolatba. A legelső album, amit hallottam a Green Day Kerplunk-ja volt. Mai napig nagyon szeretem.

Tidzsi: Történelemből jobbak a többiek. A Baráti köröm jó része punk volt, így kerültem kapcsolatba vele.

Laczó: Haladjunk időrendbe! A punkkal 94-ben kerültem kapcsolatba a Green Day által. Nagyon újszerűnek találtam, amit akkor csináltak, úgy éreztem, végre itt egy zene, ami az én generációmról az én generációmnak szól.
2001 augusztusában alakult a Kri, Todd, jómagam alkotta trió. Elődzenekar nem volt, mivel többségünknek az első zenekara volt 16 évesen. Kri akkor már zenélt a Keserű Gilisztában, 3 évvel idősebb volt nálunk, akkor az még sokat számított. Eredetileg segíteni szállt be a zenekarba, amíg nem találunk állandó gitárost, aztán jól benne maradt.
Todd kivállása után 1 év múlva jött Limpek, fél évvel később Tidzsi, így elég régen, kb. 10 éve kialakult a jelenlegi felállás. 

Kri: 1992-ben jött unokatesóm révén a Beatrice, majd két évvel később a Pistols, Ramones majd a Green Day, aztán már nyakig benne voltam a punkban. Lógtunk az utcán, radikalizáltuk a ruhatárunkat, bajt kevertünk, cserélgettük a lemezeket, próbáltunk zenélgetni, ahogy illik. Pár elvetélt kísérlet után '98-ban végre sikerült rendes zenekart alakítanunk, ez volt a Keserű Giliszta. Akkoriban nem igen volt punkzenekar Szegeden rajtunk és a Smafun kívül, szóval a banda hiánypótló és első éveiben igen népszerű volt a maga nemében. 2001-ben, mellékzenekarként jött a KrumpliCzukor, amiben -mint később kiderült- jóval nagyobb potenciál és kreatív tartalékok voltak, mint bármelyikünk gondolta volna. Aztán most itt vagyunk három lemezzel a hátunk mögött, a negyedikre éhesen.

Reakció: Minek köszönhető a névválasztás? Elég komolynak mondható dalszövegeitek vannak, a Krumpli Czukor név viszont egy avatatlan hallgatónak elsőre lehet, hogy mást sugall.

Laczó: Németül remek hangzásúnak találtuk a Kartoffelnzucker szóösszetételt és visszafordítva magyarra ebből jött a Krumplicukor (akkor még z nélkül).
Akkor még nem alakult ki a zenekar jelenleg ismert szövegvilága, fingunk nem volt arról, hogy pontosan milyen zenét fogunk játszani 10 évvel később.

Limpek: Habár a név választása nem kötődik hozzám, én örülök, hogy így alakult. Pont amiatt a kettősség miatt, amit te is említettél. Első hallásra komolytalannak hat egy zenekar ezzel a névvel, az előítéleteinket félretéve kell azt néznünk/hallgatnunk, hogy az igazi üzenete átjöjjön. Mint az X-men. Szinte nevetséges, rikító harisnyás faszik hirtelen az arcodba teszik a Főnix halálát.

Tidzsi: Én már a kész zenekarba érkeztem, így a választáshoz nem volt közöm, de nem is tudnék más nevet kitalálni.

Kri: Na igen, jó hülye név. De aztán valamelyikőnk -ha jól emlékszem Limpek- kitalálta, hogy jól jellemzi a zenekart, mert az igazi krumplicukor is fojtogat, meg a torkodon akad, mint a zenénk, szóval így végül is elviselhető, hogy ez a nevünk. Az alternatív verziók, mint a Hídrobbantók, a PAD (anarchista jellel) és az AUTÓ (mint autista óvodások) sem hiszem, hogy több bizalmat ébresztettek volna irányunkba. Amúgy meg, ha nem angol neve van a bandádnak, akkor baszhatod, úgyhogy tökmindegy mi van, a "szintér" nem képes befogadni a nem konvencionális megoldásokat :).

Reakció: Amellett, hogy több dologban is egyedinek nevezhető a zenétek a magyar punk színtéren, az előző, Holoszkóp című lemezetek sem mindennapi, ugyanis egyfajta konceptalbumnak is nevezhető. Tudatosan íródtak úgy a dalok, hogy felvegyék egy történet fonalát, vagy ez idővel, a lemez születése közben alakult így?

Limpek: A Szkóp nem konceptalbumnak készült, csak mivel mindig ugyanazon járt Kri és Laczó agya, nem csoda, hogy a történet felfűzhető egy fonalra.

Laczó: Igazából menet közben. Több összekapcsolható dolgot láttunk meg a szövegek között és igencsak beindult a fantáziánk. Ezt követően ennek szellemében folytattuk a szövegírást.

Kri: Nem konceptalbumnak készült, a metálhammerből tizennégy éves korunk óta tudjuk, hogy ez csúnya szó. A történet a számok írása közben alakult ki, aztán fel lehetett fűzni egy vezérfonalra a témákat, ezért kanyarintottunk hozzá egyfajta köntös. Limpeknek igazat adva, tényleg egy rugóra jár az agyunk Laczóval. Abban az időben ez különösen igaz volt, mivel albérlőként nálam lakott és sokat tudtunk foglalkozni azokkal a dalokkal próbákon kívül is.

Reakció: Meséljetek kicsit az új albumról! Mennyi idő alatt készült, hol rögzítettétek? Különösen érdekelne az egyik kedvenc dalom, a Sziklai Pál története. A főhőse létező személy? Ha igen, akkor kicsoda ő pontosan?

Laczó: Kemény menet volt! Törökbálinton vettük fel a Holoszkóphoz hasonlatosan. Rendhagyó módon a felvételeket követően lett kitalálva a szintihangzás nagyja, illetve jónéhány új billenytűdallam is született. Ezekkel már idehaza szarakodtunk. Budán meg teljesen belaktuk a haverunk lakását, mindennapos volt a züllés és a videójáték. Napközben főzőcskéztünk - mindenből, amit csak találtunk a hűtőben - így meleg étellel vártuk haza a stúdióból megizzadva hazatérő harcostársainkat. Amíg főtt a kaja addig szarfilmeket néztünk és persze cigiztünk. A végén ezen a helyszínen kezdődött meg a szintihangzások próbálgatása, így azzal fogadtuk éppen a munkából fáradtan hazaérő barátunkat, hogy a lakása stúdióvá változott. Nem bírta tovább, elment egyedül kocsmázni. Nehéz hét volt, de azóta szép emlékként él valamennyiünk fejében.

Kri: A lemez -csak úgy, mint a Holoszkóp Törökbálinton készült az Absolute Moon stúdióban- Szűcs Tamás és Dobos Gergely (Tonyó) felügyelete mellet. Időközben Budán laktunk egyik jó barátunknál.
Sziklai Pál pedig egy létező személy, de a hozzá kreált történetben már vannak fantázia szülte elemek. 2010 nyarának végén üldögéltünk a budapesti centrum sörözőben már rendesen elázva, amikor megjelent egy magas, szemüveges faszi, aki talán a Showder Clubos Kőhalmi Zoltánra hasonlított és rendesen szétfárasztott minket a hülyeségeivel. Folyamatosan kérte a cigiket és traktált minket a pszichotikus történeteivel, - többek között azt állítva, hogy ő Krúdy Gyula unokája - miközben járókelőknek szólogatott be mindenféle válogatott finomságot, aztán mindennek a tetejében bemutatta az akkor frissen megjelent Snoop Dogg kinézetü autentikus raszta barátját, aki a Kutya névre hallgatott. Ezen én kurvára röhögtem, mire a barátnőm azt hitte, hogy én kutyáztam le az afro srácot és hatalmas vita kerekedett az ügyből. Miközben állt a bál Sziklai szépen lelépett, csak a káoszt hagyva maga után. Az estén még ennek hatására mindenféle különös dolog történt és reggel felébredve rögtön az jutott eszembe, hogy ez a figura dalt kíván. Tényleg úgy éreztem, mintha az egyik furcsa költeményének a verslakója lennék azon az estén. Próbáltam elképzelni, hogy milyen ember is lehet valójában és a környezetemből gyűjtöttem rá illő személyiségjegyeket. 

Tidzsi: Sok melóval jár egy album megírása. Készült egy közös témagyüjtemény, ha lehet minden ötletet felvettünk még a próbateremben, vagy otthon hogy később előszedhessük, agyalhassunk rajta. Sajnos Sziklai Pállal nem volt szerencsém találkozni, Csak Démonokkal, Varjakkal, Formákkal, Sárikkal.

Limpek: Az album megírása sok időbe telt, főleg az utolsó fél évet nyomtuk meg nagyon keményen. A Sziklai Pállal kapcsolatban még megemlíteném, hogy a szám megírása után egy évvel, halottak napján derült ki, hogy volt egy nagyon távoli rokonom ezzel a névvel. Mint nagymamám elmesélte, a második világháború alatt rendőrként szolgált a fővárosban. Egyike volt azoknak, akiket kirendeltek, hogy zsidókat lőjenek a Dunába. Nem sütötte el a fegyverét, ezért lefokozták, majd leszerelték.


Reakció: Ugyebár szegedi illetőségű zenekar vagytok. mesélnétek kicsit az ottani "színtérről"? jelenleg aktív zenekarok, koncertlehetőségek, stb. Illetve arról, hogy mint vidéki zenekar, mennyire gyakran koncerteztek más városokban, esetleg külföldön, ha erre volt már precedens. Szóval hogy általánosságban milyenek a koncertlehetőségeitek. Ha gondoljátok ide jöhetnek ilyen vicces koncert sztorik is, ha van valami, de ha nem, akkor üsse kő.

Limpek: Mindenféle zenéből akad szegedi undergroundban az őspánktól a langyos egyetemista ska-ig. Én személy szerint nem szeretem az itteni bandák nagy részét. A "színtéren" sok jó fej van. Komolyan, már lassan meg fogja érni emberekkel barátkozni!

Laczó: Szeged továbbra is a legizgalmasabb és legsokszínűbb város a zenekarok tekintetében. Számomra mindig az a legüdítőbb, hogy nem egymást majmoló zenekarok alkotják a színteret, hanem egyéni utakat kereső, kreatív ötletekkel teli együttesek.
Saját magunkon kívül idesorolnám a középtempós post-punkot játszó Pártot, az agyas gitártémákkal telitűzdelt hardcoret játszó Kemény Henriket vagy akár a régi vonalas, 80-as évek komprumisszummentes punk zenéjét megidéző Maradékgyárat.
Abberált atya egyszer azt találta mondani, hogy Szeged a magyar punk fővárosa. Igazat kell, hogy adjak neki.
Hálistennek koncertlehetőségre alkalmas kis klubokból is egyre több van.

Kri: Vannak erre felé jó zenekarok, mint a Párt, a Kill with Kindness, a Maradékgyár, meg a pl. a Kemény Henrik, vagy korábban a Hiteljugend. Szeged jó abban, hogy változatos zenéket termeljen ki, de sajnos a punk különféle irányzatai errefelé sem túl népszerűek. Nem mondhatni, hogy tömegek járnak koncertekre, a szervezettség hiányzik, de azért akadnak jó bulik. Klubok tekintetében most jobb a helyzet, mint pár éve. Van 3-4 hely ahol lehet játszani, volt olyan időszak, amikor egy sem volt. Koncertet szerveznünk nem egyszerű. Vagy nem állnak szóba velünk a nevünk miatt, vagy ha meghallgatják a dalokat azt mondják, hogy annyira komplex nekik, hogy az már Pink Floyd, ami szerintem marhaság. De azért sokfelé megfordultunk már. Külföldön Zentán játszottunk (Délvidék/Szerbia), meg Altenahrban, Németországban. Utóbbi innen kb. 1300 km. Egy ifjúsági fesztiválon mi képviseltük Altenahr testvérvárosát Mártélyt, ami itt van Szeged mellett. Ott aztán volt minden, ingyensör, ingyenkaja, fogkrémes csilisbab.

Nekem még mindig az egyik hódmezővásárhelyi koncertünk a csúcs, amikor a gitárkombó közvetlen a színpad szélén volt és a küzdőtéren pogózó pánkok tetszés szerint állítgatták a gitárhangzást. Néha egy kicsit Clash, néha egy kicsit inkább Exploited, kinek hogy tetszett.

Tidzsi: Az eddigi legnagyobb koncertünk Altenahrban volt az AHRRock fesztiválon tavaly 2012 márc 3-án. Ott kb 250 ember nézett minket. Vicces igazán a korai kis szintis időszak volt. Laczó Casio pt480-as szintijével nyekeregtem, asztal vagy szék álvánnyal. Kis szinpadok előnye hogy részegek néha belepötyögnak egy kicsit színesítve a játékot, vagy volt hogy a hangfalat kellet tartanom bal kézzel hogy nedöntsék le :)

Reakció: Köszönjük a válaszokat, srácok! Végezetül még valami?

Töltsétek le a lemezeket, maradandó élményben lesz részetek. Amúgy mindegyik nagyon szép kiadvány, megvenni is érdemes.

A ZENEKAR ELÉRHETŐSÉGEI:

BANDCAMP

E-MAIL: kczpunk@gmail.com



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése