2013. ápr. 26.

Négy dal, amiből kiváló Sziget himnusz lehetne

kép forrása: tumblr
Olvassuk itt a szerkesztőségben ama Lángoló Gitárok nevet viselő, elektronikus sajtótermék hasábjain az alábbi vérlázító sorokat:

"Elkészült a nyáron fesztiválköztársasággá alakuló (ez nem vicc, effajta marhaságot tényleg kitalált valaki - Reakció szerk.) Sziget hivatalos himnusza, amelyet a pécsi Punnany Massif zenekar készített (...) A Sziget Fesztiválköztársaság a szabadság "köztársasága". A Sziget a szabadság szimbóluma. A Sziget ma is arról szól, mint húsz éve, hogy tudniillik itt mindent szabad, de semmi nem kötelező, szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni és legfőképp szabad választani, sok minden és sok mindenki közül és szabad önmagunknak lenni, mert ez a Sziget a szabadság szigete. A Punnany Massif pedig ezen életérzés élharcosa." -nyilatkozzák a pénzéhes hippik


Első reakcióként természetesen azon nyomban felkavarodott a gyomrunk, majd miután túltettük magunkat az kezdeti görcsökön, kíváncsi természetünk arra sarkallt minket, hogy az emlegetett szerzemény videójába azonnali hatállyal belepillantsunk, mert ugyebár mégse ítélkezhetünk látatlanban. Rosszul tettük.
Alig fél perc után, a "Szabadság, egyenlőség, testvériség jelszó / az egyéniség számít, nem a nemzetiség, ez jó" sorok hallatára mintegy sikítva okádva zártuk be a böngészőben megnyitott videómegosztó oldal ablakát és azon nyomban töröltük még a megmaradt előzményeket is, hiszen a giccsességnek valami olyasféle magas fokát kapjuk itt, mintha egy villogó ledekkel ellátott szentképeket szállító repülőgép zuhant volna egy szivárvány tövében álló japánkertre, melyet valamiféle rózsaszín cukormázzal öntöttek le a baleset előtt.

Ha valaki még képes egyébként megenni ezt az ócska reklámdumát a szabadságról és egyenlőségről, és képes annyi pénzt kifizetni egy hetijegyért, amennyiért az anyukája meg apukája (jobb esetben) legalább fél hónapot dolgozik, annak egészségére váljék a súlyos forintokért megvásárolt "szabadság".

Nem az a gond ugyanis, hogy a Sziget egy szórakoztatásra épülő, üzleti vállalkozás, hanem az, hogy ezt az egészet egyfajta egyedi életérzésként próbálják lenyomni a torkunkon, és ezt rengeteg ember meg is eszi önként és dalolva. Mi azért köszönjük szépen, továbbra sem kérnénk belőle.

Persze távol álljon tőlünk, hogy bárki felett pálcát törjünk, leginkább csak sajnáljuk, hogy a Szigetes szervezők nem írtak ki valamiféle pályázatot az írásban emlegetett himnuszuk megalkotására, ugyanis abban az esetben valószínűleg rengeteg remek pályamű érkezett volna be ahelyett a förtelem helyett, amit most a szóban forgó pécsi formáció kitermelt magából.

Mindenesetre ha nem bánják, néhány dalt ajánlanánk, melyeket kifejezetten alkalmasnak találtunk ara, hogy betöltsék egy effajta nagyszabású rendezvény himnuszi státuszát. Kérem dőljenek hátra, és élvezzék a kiválóbbnál kiválóbb, szórakoztató dallamokat. Különösebb magyarázat remélhetőleg egyikhez sem szükséges.

01. Tekintetes Úr - Az idegen szép!"Csak a más a szép, csak a más a jó!" 

02. Honecker Bosszúja - Ne menj fesztiválra!"A szervező a pénzedre hajt, a belépő drága/a büfé is csak kihasznál, menj inkább kocsmába!
Mielőtt a kapun belépsz, fordulj egyszer hátra/hallgasd meg a jótanácsot, ne menj fesztiválra!"


03. Büdösök - Mindenki pusztulhat"Bitliszbrigád túlélői/halálotok legyen hosszú
dzsonlenonnak sok bérence/otthonában legyen rosszul!"


04. Burzsoá Nyugdíjasok - Amikor én még kissrác voltam

 

"A fiatal divatbuzik a Pepsi-szigetre járnak lázadozni - a szülők pénzén!!!
Utálom a szigetlakókat, mert bennszülöttek s analfabéták... Robinson, a kurva anyád!!!"1 megjegyzés:

  1. Még sohasem jártam a Szigeten és úgy néz ki a jövőben is megtartom ezt a jó szokásom.

    VálaszTörlés