2013. máj. 16.

ETNIKAI ALAPON DISZKRIMINÁL AZ ÜDÍTŐITAL-GYÁRTÓ CÉG?


Mindenütt Gáborok, Andrások, Norbertek, Melindák, vagy épp Csengék. Nyilván önök is hallottak már a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártó cégének fejéből kipattant, elsőre felettébb mókásnak tűnő marketingfogásáról, mely szerint a forgalomba bocsájtott üdítőitalos palackok címkéire a jól ismert reklámlogók helyett mindenféle nevek vagy jelzők kerülnek, melyek miatt a vásárlóközönség sokkal inkább önmagáénak érezheti a terméket és ezáltal többet fog abból fogyasztani.
 Ki ne szeretne ugyanis birtokában tudni egy ízléses, Gedeon felírattal ékesített műanyag flakont, vagy épp megajándékozni legjobb barátját egy Lelki Társ szlogentől pompázó PET-palackkal?
 Mindez idáig teljes mértékben rendben is volna, ám mi önjelölt emberjogi aktivistánk, Ombuds Manó kíséretében több hipermarket polcait is végigjártuk, míg végül arra a következtetésre jutottunk, hogy jópofa reklámfogás helyett a Coca-Cola marketingemberei pofátlan, rasszista támadást indítottak eme szenvedő ország amúgy is rettegésben élő, kisebbségi polgárai ellen

Nézzünk csak szét az italoktól roskadozó polcokon! Mindenütt Gáborok, Andrások, Norbertek, Melindák, vagy épp Csengék. Sehol egy Antónió, egy Alehandró, vagy egy Kevinkoszner! Sehol egy Cseng, egy Liu-Keng, egy Kung-Pao, sehol egy Abayomi vagy egy Kuami! Vagy hol egy Musztafa,  egy Mohammed, egy Kebap, esetleg egy Omár? Hogy a Mózesekről már ne is beszéljünk....
 Hát attól félve kell élnie ebben az országban a szegény, hátrányos helyzetű Alehandrónak, hogy hiába vetemedett iskolatársai kirablására, a nyomorból kitörés lehetősége mégsem adatik meg számára, hiszen még egy csodálatos, délies hangzású neve által fémjelzett, szaros kis üdítőt sem vásárolhat meg a hipermarketben? Gondolják azt a nigériai cserediákok, hogy amiért feketék, már nem is ihatnak kólát? Szomorodjon el minden egyes arab lakos, amiért azt hisszük, csak azért kellene nekik az üdítőital, hogy elfogyasztása után a megmaradt palackból precíz csőbombát készítve felrobbanthassák az amúgy is ingatag lábakon álló Lánc hidat? Hát ezt akarjuk? Ilyen országban szeretnénk élni?

Nem! Azonnal követeljük, hogy az üdítőitalokat gyártó cég vonja vissza palackjait, és tűnjenek el a megalázó, rasszista Gézák, a dölyfös Gáborok, az amúgy is kihalásra ítélt, mucsai Bélák, a rossz időkre emlékeztető Ferencek, Izabellák, Diánák vagy épp Albertek! Helyüket a békés együttélés nevében adják át a megannyi Eszmeraldának, Armandónak, Szulejmánnak, Dzsafarnak, Gyrosnak, Abdulnak, Aladdinnak, Djangonak, Kuntakintének, Jörgennek, Günternek, Shlomonak, vagy épp Mao-Cetungnak, hiszen ez így helyes és demokratikus! Azonnali helyesbítést követelünk!

Tisztelettel:

Roth Vilmos
(első éves szabadbölcsész, forradalmár)

Ombuds Manó
(másodjára másodéves szociológia hallgató, emberjogi aktivista)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése