2013. júl. 28.

GYILKOS SZERETET

Az őzgida növényeket rágcsál, a farkas vadászik, az egér mindent megrág, ami csak az útjába kerülhet. A tehén békésen legelészik a réten, a pulikutya a vasárnapi ebédből megmaradt csontokat rágcsálja, míg a házimacska vadászik az udvaron. Az ember az ólban gondosan felhizlalt disznó húsán és zsírján tengődve vészeli át a leghidegebb téli napokat. Ez a természet rendje, egyértelmű és nyilvánvaló, jobb esetben már egy elemi iskolás számára is. Legalábbis néhány évtizeddel ezelőtt még az volt.

A minap olvastam egy elektronikus cikkezetet: Vegan diétán tartott kismacska csaknem elpusztult, hirdette a címe. Továbblapozás után rövid úton kiderült:
 Állat-, s emberbarát, ideológ-agymosott gazdái a négylábú jószágot szigorú növényi étrenden tartották, nagyjából burgonyán, rizsen és különféle zöldségeken élt. Mindenféle állati eredetű táplálékot, melyet egy ragadozó a természet rendje szerint fogyasztana  megvontak tőle, aztán persze csodálkoztak, hogy szerencsétlen lábra sem bír állni, annyira legyengült.

Néztem az írás melletti képen meglehetősen rossz bőrben látható, szőrös kis állatot és arra gondoltam, nem is lehetne nála csodálatosabb kabalája megzavarodott korunk elmeháborodott társadalmának. Egy védtelen lény, akit szó szerint majdnem kicsinált a végtelen szeretet.
 A végtelen szeretet, ami úgy látszik, csak irányába volt meglehetősen megkérdőjelezhető. A végtelen szeretet s az ezzel társuló, minden egyes élőlény irányába túltáplált empátia, melyre gazdái apellálva minden állati eredetű táplálék megvonására, megvetésére kényszerítették őt, mert nyilván úgy gondolták, hogy a macska majd megérti azt, miért is olyan csúnya dolog a húsevés, miért borzasztó a kapitalista kizsákmányolás. A macska majd beletörődik borzalmas szokásainak mellőzősébe, és vígan él az otthon termett brokkolin meg a kisboltban vásárolt gyorsrizsen.

Csakhogy a macska, kérem, nem hülye!
Vannak bizonyos ösztönei, tudja mire van szüksége ahhoz, hogy erős legyen, csontjai rugalmasak maradjanak, mit igényel a szervezete az életben maradáshoz. A macska az nem hülye, velünk ellentétben.
 Mi, ugyanis, akik nagyon jól tudjuk, hogy a dolgok menetének van egy bizonyos rendje s módja, (hívhatjuk kérem, ha úgy tetszik, a teremtett rendnek, ha úgy tetszik a természet törvényeinek) rég elfelejtettünk eme rend szerint élni.
 Elfelejtettük tisztelni, félni és megbecsülni, próbáljuk semmibe venni, megváltoztatni, és kijátszani, homlokegyenest szemben haladni vele...Aztán meg csodálkozunk, amikor ez nem megy ilyen egyszerűen.

Bármennyire sajnáljuk ezt, bármennyire is szeretnénk, hogy másképp legyen, a víz helyett kávéval öntözött növény egy idő után majd kipusztul, a borzzal keresztezett kutya korcs utódokat fog világra hozni, a növényi diétán nevelt kismacska pedig elpusztul, mert ez a világ rendje. Néhány ezer, vagy néhány millió naív jótétlélek pedig igen kevés ahhoz, hogy ezen bármit is változtassék.

Sokaknak szomorú lehet, de ez az igazság.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése