2014. febr. 2.

ESZTÉTIKAI KÍSÉRLET II. - PLASZTIK HUNOK,EXPORT FINNEK

Mikor az ún. „szittya-biznisz” kinőtte magát az országban még a mainál is tejfelesebb szájú voltam. Azóta pedig évek teltek el, és a történelem kiárusítása a hétköznapok olyan momentumaihoz hasonlatos módi lett, mint mondjuk az LCD TV vásárlás. A következőkben nem kívánok történelemórát tartani, nem fogok messzemenő elméletekbe bocsátkozni, szóval mielőtt valaki leszittyázna, vagy le liberálisozna kérem ne tegye. Nem minden politika ám!
A lényeg mindig a történelmi szirup. Valamiért a szittya-bizniszes zenekarok úgy vélik, hogy a fejlevágás, a ferde szemű törpe lovasok, Trianon, a Délvidéki vérengzés, Szálasi Ferenc, a Horthy-kor, és a K.U.K. hadsereg meg a többi az valami romantikus dolog. Pedig az olyan példaképeik mint Wass Albert, Rákóczi Ferenc, Szent László, valószínűleg kinevetnék őket.
Az ilyen alapon létrehozott és működő zenekarok saját maguk és a történelem alatt vágják a fát.

Ősi hangok avagy  zenéről:

Minőségi nemzeti rock zenekarként, hosszú és romantikus számokat kell írni, melyeknek magját mindig valami gennytől csöpögő sírós pop-betét vezeti fel, amire jön egy hangsúlyozottan női ének. Ezután érkezhet a szintetizátorfüggöny, majd egy laza blues ritmus a dobbal. A gitáron szigorúan szomorkás moll akkordokat kell fogni, és ha nagyon megakarjuk hatni a lakótelepi matyólelkek szívét, úgy mindenképpen tegyünk bele egy olyan olcsó és elcsépelt népzenei betétet, mint: Még azt mondják, Hej Dunáról fúj a szél etc… Nem értem egyébként, hogy a Süss fel Napot még miért nem dolgozta fel senki? Az legalább érdekes lenne. A katonanóták újrafelvétele szellemi (kreatív) szempontból nagyon gazdaságos. Mivel semmit nem kell hozzátenni, a hallgató pedig imádja az olyan klipeket, mint ez:
http://www.youtube.com/watch?v=I27NA7Wyj4g   mert a fotelból élheti át a háború borzalmait. Az igazán perverzek feldolgozhatják a Himnuszt, és a Szózatot is. Arra gyanakszom, hogy a Mága Zoltán is innen lopta az ötletet!

De hallottam már „népi-metált” is. Igen, ez ugyanis létezik. A lényeg, hogy a fent említett népdalokat metáltorzítóval amolyan punkosan adjuk elő. Ahhoz, hogy megnyerjük a cba-s történelemkönyveken nevelkedő közönségünket, mindenképpen rakjunk egy blues szólót a szerzemény közepére. Mert a rock halhatatlan, és ezt a hallgatók is tudják, mélyen, legbelül.

Aztán itt van nekünk a folk-metal. Évekig hiányoltam és gondolkodtam, hogy miért nincsen magyar ihletésű folk-metal? Évekig próbáltak a hazai metál színtéren tevékenykedők finnekké, svédekké, dánokká, norvégokká, (ki tudja? talán még delfinné is) válni, de ez sosem sikerült igazán.  A folk-metalt egyébiránt nem hiába írják kötőjellel. A folk- metal zenei lényege, hogy van egy folk rész, aztán egy metal rész, még egy folk, még egy metal, szóló, folk, metal, majd az első két betét együttes szerepeltetése. Arra semmiképpen sem szabad törekedni, hogy esetleg a népi témákhoz metál hozzáállással nyúljunk hozzá, vagy éppen fordítva, azt ugyanis az olyan átlagos metálhallgató, akinek a szívébe egy kis patriotizmus is szorult nem bírná elviselni. Túl progresszív a fülének.

A történelmi ökörségekről, és a hímzett ellentmondásokról, avagy a szövegek:

A szlovákokat, románokat, mindig lekutyázzák, lehazátlanozzák, majd egy Duna tv-s fellépés alkalmával, a díszmagyaros giccs előtt elszavalnak egy négysorost, hogy mi valóban 1100 éve érkeztünk ide.
Szerintem addig bárki eljut gondolatilag, hogy nem tud hátrafelé köpni az, aki előre néz.
Célszerű hazafias verseket mindenféle korokból előrángatni. Miért ne lehetnénk egymást követő két számban királypártiak, utána meg köztársaságiak? Miért ne éltethetnénk felváltva Kossuth Lajost, és Deák Ferencet? A kiegyezést? Szavalhatnánk hogy: „Foglalod a kurva anyádat, de nem a mi hazánkat…” majd megjegyezhetnénk, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia az végül is egy jó dolog volt! 895, Honfoglalás, 7 vezér, Árpád, etc… olyan fogalmak, amik minden matyólélek elméjében ott lakoznak. Tegyük eléjük. Ezredszerre is.
Sose felejtsük el, hogy a gyökerekhez mindig vissza kell nyúlni! Azt se felejtsük el, hogy a matyólélek imádja a „pogány horda” és a „magyarok nyilaitól ments meg uram minket” képleteket, továbbá odáig van a sámánokért. Tudniillik neki a táltos az sámán. Ha elregöltünk egy Napról szóló „sámándalt”, kérjük meg a közönséget, hogy imádkozzunk együtt a katolikus nép nevében Mária Országáért. Sajnáltassuk meg Vatát és az összes pogányt, majd éltessük gyorsan Szent Istvánt. Személyesen is hallottam ilyen zenekarról. Egy kereszténység előtti személy nevét viseli az együttes, amely írt egy regölésszerű számot is. A zenekar egyébként megrögzött katolikusokból áll.
De minek ezt bonyolítani? A legegyszerűbb mégis az, ha csak egyszerűen a népdalok szövegeit használjuk fel.
Összegezve tehát, a középiskolai történelemkönyvekből kivágott gondolatsablonokat kell fogyasztható és plasztik-kemény formába önteni. 3 év után simán el lehet kérni egy fellépésért 1 millió forintot. Végül is a haza nem eladó!

Megjegyzés a „szittya” szóval kapcsolatban: Az a zenekar, amelyik képes kétezer éves örökségről énekelni a szittya műszó használata közben, olyan mintha egy kamion tetején próbálna megtanulni lovagolni, és abban is biztos vagyok, hogy hangolható sámándobjuk  van otthon.

„Hórihorgas, hegyes süveggel” avagy az öltözékről:

Ezzel kapcsolatban hadd idézzem fel az egyik földimmel kapcsolatos emlékemet. Az egyik dzsekim hátán anno, feszült egy irdatlan nagy VHK felvarró, amire rovásírással felírtam az egyik albumuk címét. Éppen a buszmegállóban ültem, és ez a fiatalember kinézett magának. A buszon mellém telepedett.
-Fasza a felvarród.
-Köszönöm.
-Ismered a rovás abc-t?
-Persze. Miért?
-Mert akarok magamnak csinálni egy díszfokost, de nem tudok faragni.
-És?
-Hát arra gondoltam, szerzek egy botot, és alkoholos filccel majd szépen kidíszítem. Tudod, a hungarizmus halad a korral!

A gucci ing, és az adidas cipő mellé, díszmagyar dukál. Jólétet üzen, fiatalosságot, és persze hovatartozást. Ilyenkor mindig eszembe jut az Edda frontembere. A tradíció és a modern pop-kultúra mindig szívet melengetően találkozik a ruháján. Például legutóbb láttam a koptatott popper gatyáját, amit virágminták tettek még kívánatosabbá. Ehelyett azt javasolnám annak, aki ilyet akar, hogy inkább az öreganyja egyik abroszát varrja a ruháira. Abban legalább tuti nincs ideológia.

Javaslatok, mentőmellény, vészsuba:

Ha mindezt el akarjuk kerülni, alapítsunk vikingmetál zenekart, zselés hajú diszkódobossal, arra a történelmi tényre hivatkozva, hogy I. István testőrségében is voltak varégok.
Ha véletlenül böszörmény gyökerekre bukkannánk, nyugodtan verjünk otthon pénzt kelt tésztából. Addig is én várok. Hátha jön egy klezmer-metál együttes, arra a történelmi tényre hivatkozva, hogy a faluban egyszer lakott egy zsidó boltos.

2014.01.02.                                                                                                                                    Timúr

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése