2014. ápr. 10.

Az Oravecz-jelenség és az irigyei

A haza bölcse
Sokan foglalkoztak a jelenséggel. Jól jellemezték, eléggé megpiszkálták a dolgot és egy eszeveszett jó paródiaoldal is született erről a semmitmondó nőszemélyről. A siker okait viszont nem igazán kapargatták, nekem viszont vannak sejtéseim a népszerűség miértjéről.
"Ha Oravecz Nóra írásai bölcsességről árulkodnak, akkor a Sas kabaré a Monty Python."- ősi finn közmondás.


Sztereotípiák felállítása:
Egyes emberek mindig bölcsebbek voltak a szerencsétlenebbeknél. Az ilyen ember reggeli kávé/tea mellé még az előző estéről megmaradt félrészegségében sem nyúl a Blikkhez és laptopján sem a Való Világ tegnapi epizódjának történéseit böngészi. Aki művelt és bölcs, az valamennyire büszke magára, nem holmi nagyarcúságot kell ebbe beleképzelni, hanem higgadt belátást a saját képességeikről. Kell a napi szellemi táplálék ezeknek az embereknek minőségi művekből, a szigorúan anti-trash médiából is ki-ki szívogatja az érdekes híreket az ilyen személy, mindeközben próbál stresszmentesen élni.
Az ilyen ember keresi az örök igazságokat, közhelyek nélkül természetesen. Lapozgat, elmélkedik - amíg bírja - majd lehajtja fejét, alvás közben pedig leülepszik a tudás.
Kutakszik a vallásban, politikában, filozófiában, természettudományban, próbálja megérteni a status quo-t, miközben zajlanak a napjai.
Na, ők nem az Oravecz-olvasók.

Ugyanis az Oravecz-olvasó más szinten mozog. Ő is elmélkedik a maga szintjén, ami körülbelül akkora, mint San Marino. Érdekli, hogy miért szar minden, de ő nem  keresi a választ. Ő nem bujkál könyvtárakban (bár a "válaszkereséshez" elég az internet), a vallás szerinte hülyeség, a politikában "mindenpolitikushülye" álláspontot képvisel, vagy bedől a félhülye, szociális demagógiával élőknek, amikor 3%-os élelmiszeradóról papolnak (az okos Oravecz rajongó ritka, mint a Debrecen drukker Székesfehérváron). Nem keresi a választ, de találni akar. Ekkor jön a Google. Majd a Google jóvoltából Oravecz Nóra.
Ilyenkor a kereső egyén agya úgy érzi magát, mint a "black cock" a "hairy pussy"-ban, ugyanis meglelte az ő kis örök igazságait. Ő olvas. Ő bölccsé vált. Ő most büszke. Ő most ezért megosztja a Pofakönyvön. Ettől a pillanattól kezdve minden nap jár a keze, mint a motolla, hogy megoszthassa a klaviatúra segítségével a bölcsességeket kedvenc jóakaróival. Ha rá akarjuk arra vezetni, hogy Oravecz egy álfilozófus, egy
megélhetési Facebook-huszár, az számára olyan, mint süketnek a kurvaanyázás. Nem ér semmit.

A nők, mint áldozatok:

Az Oravecz-olvasók körében leginkább a nők felülreprezentáltak. Ez nem azt jelenti, hogy a nők buták, hanem azt, hogy Nóri őket szólítja meg leginkább. A férfiak kurvára rühellik az Oravecz-féle semmitmondást, kivéve azok, akik maguk is Oravecz-olvasók. Ha egy ilyen férfi egyed összejön egy ilyen nősténnyel, akkor az életük olyan lesz, mint Neonak, hogyha nem vette volna be a piros kapszulát. Ez csak a külvilágnak szar, mert míg te a Margit szigeten szürcsölöd a sört a cimboráiddal, ők a szomszéd padon förtelmesen ömlesztik magukból a szerelemközhelyeket, és ha meghalljátok, kiköpitek a kesernyés nedűt.
Mondanom sem kell, ha Oravecz-olvasó barátnőtök lesz, az első célotok az lesz, hogy felébresszétek őket a Coelho-lázálomból, és ez sikerülni is fog, hiszen a szerelem mindent legyőz.
Kedves Oravecz olvasó nők! Szeretünk titeket, főleg ha szépek vagytok és tudtok főzni, mosni, takarítani. Viszont Oravecz kurvára közhelyes és buta. Fogadjátok el.

A valószínű ok:

Premisszák:

  • Az embernek vannak problémái. (kell premisszának is egy Oravecz-közhely)
  • Az ember, aki minden problémára tud frappáns választ, azt bölcsnek gondoljuk.
  • Az ember büszke akar lenni.
  • Ha az ember bölcs, büszke rá, hogy bölcs (vagy annak érzi magát).
  • Ha az ember büszke, akkor boldog.


Konklúzió:

  • Az ember bölcs akar lenni, hogy büszke lehessen rá. Oravecz átnyújtja az Oravecz-olvasónak interneten, vagy nyomtatott formában az álbölcsességet, majd ezzel placebo-hatást ér el. Ettől az Oravecz-olvasó büszke és boldog. (Na és nem érdekli, hogy eltévedt, mint a vakond a teszkó alatt.)
Ki jár jól? Ki jár rosszul?

Jól jár Oravecz Nóra, mert geci hamar meggazdagszik a mondandójával, intellektus nélkül. Jól jár az olvasó is, mert - mint mondtam - büszke és boldog. Na, de ki jár rosszul? Kérdezheti az érdeklődő olvasó...
Quentin Massys - A gazdag Oravecz és a számológép rabszolgája
Mi járunk rosszul, akik nem ugranak erre, mert végig kell néznünk a könyvipar teljes minőségzuhanását. Puzsér Róbert is rosszul jár, mert lehet, hogy agyvérzést kap, ha következő alkalommal meghall egy kínai sütis, bóvli idézetet tőle. Nekünk pór okosaknak kurva szar, mert rohadt irigyek vagyunk erre a nőre, ugyanis szellemi teljesítmény nélkül kurva gazdag lett. Nekem meg nincs pénzem cigire meg sörre a meccs mellé.
A Miniszterelnök Úr megmondta, hogy a magyar a legegységesebb nemzet Európában. Be kell látnunk, hogy hazudott. A magyarság ugyanis megosztott és nem azért, amiért Havas Henrik hiszi, hanem azért, mert van aki Oravecz Nórát lájkolja és van aki nem. Egy nagy szakadék van a két tábor között.

Kedves Oravecz-olvasók! A gondolatmenet nem ellenetek szól, hanem a jelenség ellen. Mindig jogotok lesz kivételnek lenni. Ha tetszik olvassátok, de attól még szemét marad. 

                                                                                                                       GBucó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése