2014. jún. 22.

IRODALMI PÁRHUZAMOK - WESTEROS JOBBAN TELJESÍT!

Azt mondják, az a jó irodalom, amit az ember maga is képes megélni. Amelyben megtalálja önmagát, és felfedezi benne világát. Párhuzamokat keresünk versben, regényben, novellában és zenében is.  


Ugyan ki nem gondolt még arra, hogy az anyósa, vagy éppen az srác, aki nap mint nap megalázza az iskolában a gonosz Szauron?  És ki nem akarta a gyűlölt anyósát, vagy éppen azt a srácot, aki nap mint nap megalázza a Végzet Hegyének tüzébe rúgni egy omladozó szirtről? Na ugye!  Íme, az én párhuzamaim. A magyar politikai élet a Trónok harca tükrében:

 (Rezsipallos jó pallös, odabasz ahova köll!)
Orbán Stark:
A horvát határhoz képest a messzi észak Deres (Felcsút) ura. Bár Deres leégett, azóta új várat épített a helyére, egy stadion képében. Ősi szokásjog szerint, az ÁFA nevű szent kétkezes rezsi pallossal fejezi le az árulókat. Heller Ágnes majdnem be is térítette a Fény urának (Marx) hitébe, de miután egy közösülésük után megszületett a RezsiDémon, Orbán Stark elkezdte épphogy csökkenteni az árakat. Azóta újra a Hét istenhez (Oroszország nélküli G8-ak) imádkozik.

A ház jelmondata:

„ÜZENJÜK BRÜSSZELNEK: TÖBB ZSEBPÉNZT A LÁNYOMNAK!”

Fodor Gábci : Azaz Ideológ Snow, kinek az anyja közember volt, apja pedig egy nemes eszme. Pályafutását a Starkoknál (FIDESZ) kezdte, majd a Falra (SZDSZ) űzték, ahol beállt  az Éjjeli Őrséghez. Egy küldetése során beleszeretett egy vörös hajú eszményi csodába. Most Kis-Westeros (Magyarország közepén) ül Királyvárban (Parlament), ahol még mindig visszhangzik fejében szerelme mondata: „You know nothing Ideology Snow.”


(Egy átlagos nap Braavosban)
Gyurcsány Ferenc: Az őrült Targaryen, ala Viharban született Gyurcsány, az Ártányok anyja. I. Fletó. Miután Kis-Westerosban (Magyarország) csúnyán megbukott, egy keleti nagyvezérhez (Szili Katalin) adták. A nagyvezér azonban elhunyt, népe pedig elhagyta. Azóta új világot épít Braavosban (Strasbourg). Állítólag 13. havi nyugdíjat ígért a rabszolgáknak, és 8000 fős makulátlanokból (azaz teljesen korrupciómentes hivatalnoksereg) serege van. A választási csaták erőszakosságára jellemző hogy, több a Starkok által uralt budapesti kerültben is megfeszítették a starkista önkormányzati képviselőket. Ellenfelei rendszerint lebecsülik: „ Kis-Westerosban 300 éve nem nyertek csatát ártányok. A háborúkat szavazókörök vívják” - Lázár Lannister

IMF:  A bravoosi Vasbank.


                                                                                             (-Kivel küzdök meg?-Hát számít az?)
Vadai Ágnes: A Hegy.  Őrült Gyurcsány hegyomlásnyira nőtt húspajzsa. A puszta kezével roppantotta össze egy KDNP-s képviselő (Oberyn herceg) fejét egy párviadalon nemrég. Testvére a Véreb. Nem szeretik egymást.Sólyom László: A Véreb. Testvére a Hegy. Gyűlöli bátynőjét mivel gyerekorrukban összevesztek a Három nemzedék című Szekfű Gyula köteten. A Hegy ekkor egy tűzforró krumplit adott a Vérebnek játszani, aki megégette magát. Azóta fél a tűzzel játszani, és a krumplit is utálja.

Szabó Arya Stark: A Véreb túszul ejtette a hitelességével, és úgy vélte, valami fontos pozícióért cserébe majd átveszik a Sasfészekben (egy nemzeti dohánybolt), ám érkezésükkor kiderült, hogy Arya pártja kettészakadt. A Véreb teljesen lefagyott a hír hallatán, Szabó Arya pedig kínjában kiröhögte őt egy ideológiai zsákutcában, amin állítólag 500 éve senki nem jutott át.

Gordon Baratheon: Gordon Baratheon, az Őrült király (Lamperth Mónika) utódja, aki nem bírja feldolgozni, hogy elutasították trónigényét, ezért mindenhová plakátokat tesz ki magáról Bolhavégen (Hungária körút).

A ház jelmondata:

„MIÉNK A NÉPHARAG!”

Medgyessy Péter: A Hagyma lovag, Gordon Baratheon segítője. Nevét onnan kapta, hogy Gordon Baratheon levágatta az ujjait, mert nem bírt normálisan beszélni a nagyközönség előtt. Utána napokig magába volt fordulva, és mikor interjút akartak vele készíteni megaláztatása okán, csak ennyit tudott leírni: „Hagy ma.” Ezután megemelkedett a nyelvtan szint Budapesten, ami a Magyar Helyesírási Szótár-dagályhoz vezetett. Azóta is nyelvtannáci szabadcsapatok garázdálkodnak az udvar körül.


               (Kínos ez a közéleti szerep)
Schiffer Greyjoy: Schiffer Greyjoy az Elv-szigeteken élő Greyjoy-ház tagja. Kis-Westerosban jelenleg a Bolton-ház (ATV székház) foglya, ahol a gonosz Kálmán Snow kínozza folytonos közéleti kérdéseivel, amiket az direkt félreért. Schiffer Greyjoyt azóta csak Bűzösnek hívják.

A ház jelszava:
„MI SZERETNÉNK VETNI.”


                     (Totális kontroll)
Szanyi Tibor: A Varg. Speciális képessége, hogy amint kiüti magát egy adag tömény szesszel, kiakadt szemekkel meg tudja szállni Kövér Lászlót (Hodor). Kövér amúgy egy kifejezést tud csak ismételgetni: „Egykulcsosadó,egykulcsosadó!”                                                                               

Lázár János: Alias, Lázár Lannister. „Egy Lázár megfizeti az államadósságát”- mondogatja gyakran a parlamenti büfében, melynek aranyköpenyes tagja. Beteges viszony fűzi Dávid Ibolyához (PResident Cersei Evil) aki az Őrült király felesége is volt egy időben.  

A ház jelszava:

EGY LÁZÁR MEGFIZETI AZ ÁLLAMADÓSSÁGÁT! „  és „ A GUMIGERINC MEGHAJOL!”

Thürmer Gyula: Thürmer Varys a kiherélt keleti tanácsadó, aki nők helyett jobb híján halott eszmékkel kacérkodik. Példaképe az elsők közül Kádár János, aki mamut háton lovagolt be Westerosba. Azt mondja, az ő idejében nem közeledett a tél.

Áder János: Az Ördögfióka.


Megjegyzés:
- A párhuzamok nem hűek a regényhez


2014.06.23.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése