2014. júl. 14.

E.X. (ZD) INTERJÚ

A rendkívül egyedi névvel megáldott zenekart még tavasszal volt szerencsém élőben megtekinteni a Tekintetes Úr társaságában, és mivel azon kívül, hogy egészen fasza, a nyolcvanas évek nagyjait idéző punkot játszottak, nem igazán tudtam róluk semmit, így hát gondoltam megkérdezem őket pár dologgal kapcsolatban. A rövid beszélgetést elektronikus levélváltás útján készítettem a magukat csak "göcseji parasztoknak" aposztrofáló srácokkal.
- Szóval először is: Azoknak, akik nem ismernének titeket, meséljetek kicsit magatokról! Mikor alakult alakultatok, hová valósiak vagytok, voltak-e a mostani zenekarnak elődei, zenéltek-e más formációban, stb…? 

Ebben a formátumban 2008-ban álltunk össze. Göcseji parasztok vagyunk, ezen nincs mit szépíteni. Mindenkinek volt zenei előélete, de ez a része legyen inkább az enyészeté. Jelenleg mindhárman csak ennek a zenekarnak a tökéletesítésére törekszünk. Más formációban ritkán, leginkább soha nem próbálkozunk (esetleg hason fekve).

- Honnan a remek zenekarnév ötlete? És tulajdonképpen mit jelent? Én személy szerint a valamiféle egyenletre emlékeztető E.X. (zd)-t nem igazán tudtam a honlapotok címében szereplő Neoxenofóbokkal összefüggésbe hozni… 

Együtt találtuk ki!
Egyébként a név egy rövidítés. Ha van olyan elvetemült, aki kitalálja, hogy mit jelent, az nyer egy „Karalyoké süketnémáknak avagy madarat tolláról, embert orráról” CD-t. Az olvasó segítségére legyen, hogy a TELJES BECSÜLETES NÉV elhangzik a zenekar első CD-jének introjában. A tagokon kívül, 2 ember tudja, hogy mit is jelent ez pontosan, szóval nem Ti lesztek a harmadikak akik megtudják.

- Milyen gyakran koncerteztek és főleg merrefelé? Mennyire érdekli az embereket a zenétek? Én például a Tekintetes Úr előtti fellépésetek előtt nem hallottam rólatok. Szándékosan rejtőzködtök ennyire, vagy ilyen kevés a fellépési lehetőség?

Akkor koncertezünk, amikor akarunk. Ez kb. évente egy. Az emberek érdeklődéséről - a mi irányunkba – nincs reprezentatív kutatási eredményünk, de szerintünk leszarják. Soha nem rejtőzködtünk, de nem is reklámoztuk magunkat. Kevés zenekar van az országban, akire valójában illik a közhely, hogy csak a saját szórakozása érdekében zenél. Mi ilyenek vagyunk, és ez nem jár együtt heti fellépésekkel és önajnározó honlapok és blogok, valamint nemkívánatos folyamatos orrba-szájba önreklámok tömkelegével. - Hány hangzóanyagotok jelent meg eddig és milyen formában beszerezhetők? 

Eddig majdnem az összes megjelent (saját kiadásban – www.neoxenofobok.uw.hu). A maradékot nyár végén prezentáljuk (a tervek szerint), ami 2-3 éve csúszik, de a jó munkához idő kell (meg kevesebb alkohol). Az album egyik nótája már 2010-ben elkészült. Ennek tükrében is azt kell mondjuk, hogy még mindig szorgalmasabbak vagyunk, mint például a Flash.

- Mi a véleményetek a magyar „punk színtérről”? Véleményetek szerint mennyire beszélhetünk egyáltalán ilyesmiről?

Van ilyen? A punk fogalma mindenki számára mást jelent. Erről órákat lehetne beszélni, szerintünk feleslegesen. Az egész egy kabaré.. Aki manapság panknak vallja magát az lehet hippitől neonáciig akárki. Ma már a punk, mint stílus kurvára nem létezik..


- A Tekintetes Úr előtti koncerten feltűnt, hogy egész sok feldolgozást játszotok, javarészt a magyar punk hőskorából. Kik voltak rátok a kezdetekkor a legnagyobb hatással?

Megtagadjuk a választ, mert közhelyes a kérdés. Ha a kedvenceinkre vagy kíváncsi a ’80-as magyar pankon kívül, akkor az a ’90-es magyar pank. No meg Fási Ádám sleppje és a Cannibal Corpse. Legnagyobb hatással Bud Spencer (amúgy azt tudtátok, hogy 2 suttyó megpicsázta a sikátorban?!?!) volt ránk. Leginkább a zalkohol inspirálja a zenekart. Tényleg senki véleménye nem érdekel minket az egészről. A zenebona azért van, hogy jól érezzük magunkat és kitomboljuk a felgyülemlett feszültséget. Más templomba jár, futballmeccsre, vagy kurvázni. Mi zenélünk.

- Végül meséljetek bármiről, amit kihagytam, és mindenképp szeretnétek, ha megjelenne a kész interjúban! Köszönöm a válaszokat, üdv!

„AZ EGÉSZ VILÁG EL VAN CSESZVE!”


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése