2014. aug. 22.

MEGFIGYELÉSEK II. - A KONYHALELKEK

(A Konyhalélek egyetlen természetes ellensége a Rackaember)
Konyhalelkek. Én így hívom őket. Bizonyára mindenki találkozott már velük, sőt még az is meglehet, hogy aki jelen sorokat olvassa maga is az, és még csak nem is sejti!
A Konyhalélek tudományos műszó, melyet cseppnyi műhelyemben alkottam meg pár héttel ezelőtt. A Konyhalélek megfejtésére rengeteg időt szántam, és mint a dilettáns tudós, úgy feszültem rá szavaikra, mozdulataikra és történeteikre. 


Megfigyeléseim a terepmunka eredményei, mely során sikeresen különítettem el szinteket. A Konyhalélek tehát igen tág fogalom. Egy mondatban szinte képtelenség megfogalmazni, így az itt olvasható értekezés nem lehet átfogó jellegű. Mindössze arra vállalkozik, hogy bizonyos szeleteket mutasson meg.

ELSŐ SZINT


Külső megjelenés avagy „Az Ötven szürke árnyalata”:

A Konyhalélek külsőre teljesen korhű és igényes. Ruházata feltűnő szeretne lenni, ám épp ezért nagy bánatára mindig az utcaképbe olvad. A kor elvárásainak megfelelően, folyton az eredetiség felé igyekszik. Díszes tollazatáról könnyen felismerhető: „High heat, Just do it, I love Budapest, Big city lover, Hug me,” és más egyéb szellemes feliratok ékesítik mellét.
A hím egyedeknél a bézbólsapka teljesen funkciómentes használta (értsd: fordított sapkakezelés) igen elterjedt. Cipőjüket sosem kötik be. A cipő-kérdésben arra jutottam, hogy valószínűleg ezzel jelzik a külvilág felé, hogy ők mernek veszélyesen élni, hiszen bármikor eleshetnek a fűzőjükben, vagy éppen bedarálhatja testüket a mozgólépcső.

A hajviselet a sztyeppei üstök egyfajta úri homoszex-aktualitással utándúsított verziója.

A nadrág lehetőleg olyan legyen, ami kiszorítja a végtagokból a maradék életet is. Ez azért lehet fontos, mert a végtagok folyamatos sorvadása karbantartja az ember alakját. A másik opció, az ún. „bőlére eresztett pantalló \ a tehén sem szarik ekkorát gatyesz”, amely teljes mértékben akadályozza viselőjét a normális léptek megtételében, előnye viszont, ha részegen összeszarja magát az illető senki sem veszi észre. Fontos, hogy az alsónemű kicsit mindig kilógjon. Ez a jelenség még nem tiszta előttem sem.

A nőstényeknél majdnem ugyanezek a külső jegyek figyelhetők meg, hiszen a Konyhalélek teljesen összexuális, tehát minden benne van: heteroszexualitás, homoszexualitás, biszexualitás, transzneműség, és persze az ősnemzés.
A rövidnadrágnak létezik egy speciális fajtája melyet közönséges módon „A Picsavillantónak” kereszteltem el. A Picsavillantó óvja az ivarszerveket és a farpofát a káros környezeti behatásoktól és az esetleges szélbefúvástól, akadályozva a hordalék-lerakódást. Funkciója elsősorban esztétikai és izgató jellegű, mivel minden lépésnél kibuggyan kicsit a segg. Megfigyeléseim alapján ez gyakran zavarja a ruhadarab viselőjét, aki ilyenkor megpróbálja lejjebb húzni viseletét, mint amennyire az lehetséges. (Addig nyújtózkodj, míg a takaród se ér)


Hogyan ismerjük fel a Konyhalelket a beszédéről? avagy No men est omen= Nem ember azt de?

Igen hasznos lehet a következő lecke. A Konyhalélek gyönyörű, de velejéig üres, és általában semmi sem érdekli. Ebből fakadóan nehéz lekötni őket bármilyen intellektualitást igénylő témával. Humorérzékük valahol a múltévezred közepén járó esős-kelős-, anyós-, baszós-, és fingos viccek tengelyén található. Ez azért fontos, mert ha mi okosabbak vagyunk, mint egy Konyhalélek, és valamiért hozzá kell folyamodnunk, fel kell vennünk a kesztyűt.

Példabeszélgetés:

-  Olyan meleg ez a csapvíz! Múltkor nem volt ilyen meleg.
- Múltkor?
- Pár nappal ezelőtt.
- Miért akkor hidegebb volt?
- Igen. Kóstold csak meg.
- Hát, szerintem ugyanolyan hideg, mint szokott.

Szókincsük mindemellett nagyon szegényes. Olyan tőmondatokban gondolkodnak, melyeket valószínűleg még a serdülőkor betöltése előtt sikerült elsajátítani. Mivel az őket körülvevő környezet is eddig jutott, tökéletesen megértetik magukat fajtársaikkal.
A műveltebb konyhalélek olvasott pár közhelyes regényt, (Példának okáért: A szürke ötven árnyalata, Coelho-sorozat, vagy a Nyelvtanholocaustért felelős, Oravecz Sturmführer Nóra). Ami érdekesebb, hogy mindezek elolvasás után sem bővül szókincsük, vagy fejlődik beszédkészségük. Olyan mintha az összes ilyen szellemi szemét átesne az agyukon.
Mivel a Konyhalélek képtelen elsajátítani a következes gondolkodás következetes művészetét vitakultúrája és logikája előemberi szinten áll:

- Szia!
- Szervusz!
- Kérdezhetek valamit?
- Persze!
-  Te náci vagy?
- Nem.
- De.

A Konyhalelkeknek több mutációja, vagyis úgynevezett létformája van, amelyek szinteződve vannak. E szinteződés elsősorban vagyoni alapokon nyugszik. Mivel az Olvasó türelme véges, a következő szintet és a párhuzamos ismertetőjegyek közötti viselkedéskultúra összehasonlítását egy második értekezésben fogjuk tárgyalni. Kísérleti szemlélődésem első fázisát tehát lezárom.

Dr. Pimpipálé de Hörtyönförty Piha - Kísérleti kandidátus

2014.08.22.


Timúr
0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése