2014. okt. 17.

15 elgondolkodtató reakció 15 elgondolkodtatónak nevezett grafikára

Van nekem egy barátom, az Ági. Meséltem már róla? Mindig jókat háborgunk a világ dolgain. Előbb hányunk, aztán nevetünk! Mikor nem a köztévét bámuljuk, akkor fantasztikus cikkeket küld nekem különböző témákban. Jó szokása ez, formában tartja az örökké kritikus elmét, máskülönben le volnék maradva. A minap küldött nekem egy cikket (Emitt olvasható).


illusztráció: dajkagA cikk a következőképp kezdődik:

 „Gyakrabban illetik sértő kifejezésekkel a lányokat és a nőket, mint gondolnátok. A világon mindenütt azzal szembesülnek a nők, hogy durván és önkényeskedő módon beszélnek velük. Ezért Carol Rossetti brazil illusztrátor úgy döntött, minden eszközzel azon lesz, hogy ez megváltozzon.” 

Tollam (vagyis klaviatúrám) ezúttal nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy pontról-pontra szétszedje ezt a hülyeséghalmazt, egy logikus módszerével, egy góbé stílusában.

Minden idézett tételmondat után következik majd a reflexió. Egyszer láttam egy olyan módszert is valamelyik skolasztikusnál, hogy előbb felírta a tételmondatokat, és a lap aljára a reflexiókat. Formailag ugyan okos megoldás, de fárasztja az ember szemét, és gondolnom kell azokra is, akiknek nincsen görgőjük az egéren

Jelmagyarázat:
IT= Idézett tételmondat 
R= Reflexió 

1. Tétel, Rose úgy döntött, NEM vállal gyermeket 

IT= Ne aggódj, Rose! Az ANYASÁG egy LEHETŐSÉG, és a döntésed miatt NŐKÉNT nem leszel KEVESEBB! 

R= Rose úgy látszik, úgy döntött, nem vállal sorsközösséget az emberiséggel. Rose olyan fasza, hogy irigységében képtelen örökségéből adni egy szeletet a világnak. Tudniillik ő magáért való, magáért létezik és cselekszik. Az önzés egy lehetőség. Attól nem leszel több, hogy kevesebb vagy.

2. Tétel, Whitney az életéből 10 évet áldozott arra, hogy megpróbáljon lefogyni 

IT= Boldognak kéne lennie. Aztán rájött, hogy a teste nem akadályozhatja meg abban, hogy azt tegye, amit SZERETNE és megtalálja a BOLDOGSÁGOT. Ez az Whitney! Ne hagyd, hogy egy kizárólagos és diszkriminatív minta álljon közéd és a boldogságod közé. Mindenkinek el kell fogadnia önmagát! 

R= Whitney 10 évet töltött azzal, hogy társaságban nehéz csontjaira hivatkozott. Emiatt sokat szopatták. Aztán rájött, hogy a teste megakadályozhatja abban, hogy például simán felüljön, de Whitney igazi boldogsága a krémes, meg a coca-cola. A Mekkdonelc-öröm is öröm. Nehogy megértsd nekem, hogy enni kell, nem zabálni! Mindenkinek fel kell falnia önmagát!

3. Tétel, Amikor MAITE és az első barátnője 16 éves volt, mindenki azt gondolta, ez csak PRÓBÁLKOZÁS 

IT= Lehet, hogy így volt, de Maite nem emlékszik rá, hogy azt hallgatta, MIN MEGY KERESZTÜL a nővére, amikor az az első FIÚJÁVAL járt.

R= Maite kedvenc színe vélhetően a lila vagy a metilnarancs. Szegényem valószínűleg olyan helyen nőtt fel, ahol sosem jöhetett rá a természetet szemlélve, hogy két különböző egyből lesz a harmadik. Maite ma 38 éves. Mindenki azt gondolja, hogy a prájdos Ifa teherautón, Clash-mixekre smárolni, csak próbálkozás. A nagy zaj miatt nem hallotta, hogy az Ifa hány emberen megy át.

 4. Tétel, Marianna mindig szeretett strandra járni  

IT= Egy jó ideje azonban kezdték megszólni az emberek, azt sulykolva, hogy túl öreg a bikinihez, és DISZKRÉTEBB fürdőruhát kellene viselnie. Marianna, a tested nem a közönség szórakoztatására szolgáló dísz. Úgy jársz strandra, ahogy akarsz! Akik nem elégedettek a külsőddel, nézzenek másfelé!

R= Marianna képtelen elfogadni a tényt, hogy a test megöregszik, és biztos szereti az avantgarde verseket is. A tested tényleg nem a közönség szórakoztatására szolgáló dísz, valamiféle esztétikummal minden emberi test rendelkezik. Ha a testem már nem esztétikus (teszem azt életkori sajátosságaiból adódóan), akkor nem baszok ki úgy másokkal, hogy mutogatom a lógó mellem, a varrataim, vagy a mókuskám. Végül is rohadt is szép, csak jó aspektusból kell nézni, ahogy egy aszott test is szexi, ha nem nézek oda. A diszkréció nem önmegtagadás, a magamutogatás pedig nem őszinteség. Az egyik mértéket jelöl, a másik pedig túlzást.

 5.Tétel, Anát megerőszakolták  

IT= Ana, nem vagy egyedül. Nem a te hibád. Nem ez a élmény határozza meg, milyen ember vagy! Ennél te sokkal több vagy! 

 R= Anált megerőszakolták, de ilyen hülyeséget se olvastam még! Ez aztán már indok! Rolika lábát kirúgták a testnevelés órán. Nem az ő hibája! Nem a betört orrod határozza meg milyen gyermek vagy! Ennél te sokkal stabilabban szoktál a tornasorban állni! Az igazi poén ebben a tételmondatban egyébként az, hogy lényegében többet árt mint használ. Egy embernek a rajta kívül álló okok miatt felszedett tapasztalatait, hogyan olvashatnánk a fejére? De ez itt, fejre olvasás.  

6. Tétel, Andressa, Taina, Liz és Luana tetoválásokat visel a testén  

IT= Néha azt hallják, hogy ez a PROMISZKUITÁS jele. Lányok, ne is törődjetek vele, járjátok az utatokat, és varrassatok a testetekre, amit szeretnétek, és azzal feküdjetek le, akivel akartok, a tetoválásnak az égvilágon semmi köze a szexualitáshoz.

R= A promiszkuitás egészen ősi dolog. Az ősközösségekben állítólag igen elterjedt szokás volt, mely elsősorban a populáció fennmaradását szolgálta. A szexuális szokás fogalma szerintem a privát szférához tartozik, míg a promiszkuitás egy a már említett populáció fennmaradását kényszerűen szolgáló intézmény. A promiszkuitás nem azt jelenti, hogy pusztán élvezeti céllal lefekszem akárkivel. Nem a tetovált lányokkal van a probléma. Úgy vélem, azt egy igazán elhivatott tattoo-buzi is elismeri, hogy a tetoválás is tömegcikk lett. A tetoválás megnyilatkozás és állásfoglalás. Az emberek nagy része pedig kurva. A tetoválásnak igenis van köze a szexualitáshoz, mivel az embert lázba hozza a megszokottól eltérő kivarrt testrész. A Szerkesztőségből üzenjük tehát a kurváknak, hogy azzal feküdjetek le, akivel akartok! A szexualitásnak az égvilágon semmi köze a kurválkodáshoz.  

7. Tétel, Amanda eldöntötte, hogy nem szőrteleníti a testét  

IT= Amanda, ez a te tested, és azt teszel vele, amit akarsz. Semmilyen társadalmi konvenció nem határozhatja meg a TE önazonosságodat.

R= Amandám, én Hogyishívják Kuzinom! Egyelek meg szőröstül-bőröstűl! Abban a történelmi korszakban, amiben élünk a szőrtelenített női test az elfogadott. Tudtommal a XX. században terjedt el, és eleinte nehézkesen is fogadták. A te önazonosságodat ugyan meghatározhatja, hogy úgy néz ki az öled, mint egy sárba mártott puli, de attól még ugyanúgy nem fog veled senki együtt hálni. De akkor járjál az önazonosságoddal, ha jól gondolkodom, annak bejön, hogy szőrös a lábad meg a nunád!  

8. Tétel, Szilviának ősz a haja  

IT= Az emberek azt mondták neki, hogy festesse, és akkor nem látszik olyan ÖREGNEK. Szilvia, a hajfestés csupán egy lehetőség, soha nem kötelező. Ha szereted az ősz hajadat, azzal senki nem tehet semmit. Az életkor soha nem lehet ok a szégyenkezésre. A hajad gyönyörű, és a döntésed a tiéd.

 R= Az életkor, az öregség, és az ősz haj egy állapot nem lehetőség. Egy állapotban lenni soha nem ok a szégyenkezésre, mert létezni kell valahogy. És én is azt mondom, hogy ne fesd be. A többiek meg nyírják ki magukat fiatalon, úgy nem látszanak olyan öregnek! Amúgy meg ősz a haja. Ki nem szarja le? Nekem meg szőkés-barnás.

 9. Tétel, Rebecca depresszióval küzd 

 IT= Csak hosszú hónapok elteltével volt képes olyan ruhát felvenni, amelyekben látszanak a testén saját maga által ejtett sebek. Rebecca, ezek a sebhelyek arra emlékeztetnek, milyen BÁTORNAK kellett lenned! A lelki fájdalom is emberi, és azért mert ettől szenvedsz, még nem érsz kevesebbet!

R= Rebecca kényszeredetten összevagdosta magát, mert kínjában nem tudtam mit csináljon magával. Ezek a sebhelyek arra emlékeztetik, hogy milyen hülye is volt ő egykoron. Az ostobaság is emberi (az öncsonkítás), és azért mert ebben a kórságban szenvedsz, még nem lettél okosabb.

 10. Tétel, Isaurának abortusza volt 

 IT= Úgy tűnik, mindenkinek fontosabb volt az, hogy MEGÍTÉLJE, JOGOSAN döntött-e így, minthogy SEGÍTSEN neki, amiben csak LEHET. Isaura, eltekintve az ide vezető okoktól, MEGÉRDEMLED, hogy BIZTONSÁGOS legyen a MŰTÉT.

 R= A két mondat között nem értem a logikai összefüggést. Az abortusz-kérdés meg amúgy sem idevaló. De ha John elkötteti magát, akkor voltaképp megérdemli, hogy sose kelljen óvszert vásárolnia?  

11.Tétel, Alice bevállalja az alkalmi együttléteket  

IT= Néhány barátja azonban azt mondja neki, TISZTELJE MAGÁT, olyan módon, hogy MEGVÁLTOZTATJA a szokásait. Alice tudja, hogy a SZEXUÁLIS SZOKÁSOKNAK nem kell hogy köze legyen az ő személyes MEGÍTÉLÉSÉHEZ.

R= Alice nincs tisztában azzal, hogy az ember tettei olyan következményekkel (és egyáltalán következményekkel) is járnak, melyet úgy hívnak közvélemény. Alice Csodaországban, szintén önző és hülye. A következetes gondolkodásnak teljesen híján van, és ez az, ami miatt igazán fáj a szíve, ha megszólják, hogy több kukit koptatott, mint kilincset.  

12. Tétel, Ursula soha nem szerette sminkelni magát 

IT= Semmi gond Ursula, a MAGAD FŐNÖKE vagy! 

R= Semmi gond Ursula! Valószínűleg egyébként is ronda vagy!

 13. Tétel, Laura szeret lezser ruhákat hordani 

IT= mert SOHA nem érezte jól magát az úgynevezett NŐIES darabokban. Laura, NEM a biológiai nemtől függ az öltözködés. Mindenki azt hordhatja, amiben a leginkább azonos önmagával. Az EGÉSZ ÜZLET a tiéd ahhoz, hogy TÖKÉLETES KÜLSŐD legyen, nem csak a női kollekciók.

R= Laura a tökös csaj! Laurát mint magánszemélyt még meg is érteném, de hogy jön ide a biológiai nem? A biológiai nem le van osztva, és mint ilyen nagyban meghatározza az önazonosságot. A ruhákat nem pusztán az esztétika és a diszkréció tette olyanná amilyenek az évezredek során lettek, hanem célszerűségből és önazonosság céljából. De ha neked jó így, akkor járjál páncélingben meg bézbólsapkában.  

14. Tétel, Susan fejkendőt hord:  

IT= szabad AKARATÁBÓL, mégis sokan azt mondják, hogy "ez is CSAK EGY, AZ ISZLÁM VALLÁS ÁLTAL ELNYOMOTT NŐ. Susan, az hogy mit hordasz, a SAJÁT DÖNTÉSED, és az az ELNYOMÁS, ha MEGFOSZTANAK a VÁLASZTÁS SZABADSÁGÁTÓL.

R= Susanban még él a hagyományok tisztelete, amely nem a karlevágásról és a verésről szól. Az az ember, aki Susant megszólja az általa választott hagyománytisztelet miatt, egy a szabadság illúziójában vergődő hazug elnyomó. A szabadság nem azt jelenti, hogy ráerőltetem a saját jónak tűnő elképzeléseimet másra. Szabad cselekedet ugyan a kockát megpróbálni átnyomni a kör alakú lyukon az óvodában, de azt a 3 éves gyerek is észreveszi, hogy mással nem megy, legfeljebb erőszakkal. Hajj ha az a kocka eldönthette volna, hogy kör lesz inkább, egyből más lenne a világ, vagy ha csak esélye lett volna a kockának a lyukat manipulálni…

15. Tétel, Amikor OLIVIÁNAK kihullott a HAJA  

IT= azt gondolta, soha nem mer majd kilépni az utcára a PARÓKÁJA nélkül. Ám egy idő elteltével OLIVIA kezdi újra MEGSZERETNI magát, és úgy véli, a szépségének nincs köze a parókához. Nagy SZABADSÁGOT nyújt ÖNMAGUNK SZERETETE, ugye, OLIVIA?

R= Ezt a baromságot egy órán is hallottam csak más formában. A tanárom egy kicsit cinikusabb jellem volt, mint az átlag. Szerettem a csipkelődős, ironikus hozzáállását. Egy Olivia épp arról tartott előadást, hogy ő szereti magát, amire a tanár így felelt: - Mégis hogyan kell elképzelnem azt, hogy maga szereti magát? Megy az utcán, és ad magának egy puszit? Megöleli magát? Vagy mire gondol? - Nem, én csak szeretem magam. - De ez hogy nyilvánul meg? Önfényezésben? -Nem, hát egyszerűen csak szeretem magamat. - Értem. Mondok én magának valamit! Szeretni valakit egy reflexív folyamat, tehát oda-vissza működő dolog. Az ember nem tudja magát szeretni, ahogy sajátmagát sem tudja előreengedi az étteremben, vagy előzékenyen levenni a kabátját.  

Zárótétel:  

A felsorolt 15 pont egyébként nem a nőről szól, és a reflexiók nem a nők ellen szólnak. Ha figyelmesebb átrágjuk magunkat az egészen, voltaképp az egész csak az ÉN-ről szól és semmi másról. Gázolj át mindenkin cimbora! Legyél szőrös, büdös, igénytelen, erőszakos filantróp, gusztustalan, elmebeteg, gyilkos, krumpli vagy rajzbak. A választás a tiéd! Elvégre mindenkinek joga van ahhoz, hogy ne az legyen, ami egyébként.

2014.10.14.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése