2014. okt. 15.

Alulértékelt filmek: Casablanca Driver/Eszeveszett bokszoló (2004)
                Tárgyalt mozink igazi sötétben lapuló, célközönséget tévesztett, félreértelmezett alkotás. A laikus filmnéző első benyomása és egy rövid rátekintés alapján elhamarkodottan könyvelheti el egy olyan középszerű, olcsó francia vígjátékként, amit még a film+ tv csatorna is csak éjjel mer leadni. „Olcsó volt Főnök! Csomagban vettük. Odaadták a Tökös, a török, az őr meg a nő mellé!” Esetleg úgy vizionálja a produktum otthoni lejátszóba kerülését, hogy apu miközben kereste kedvenc Bud Spencer filmjét az 500 Ft-os papírtokos DVD-k között egy óvatlan pillanatban belekönyökölte a bevásárlókocsiba. Jómagam ezekkel az előítéletekkel ültem le megnézni kedves barátommal a művet, mert egy másik közös cimboránkkal együtt gyakran kiáltoznak kontextustól teljesen függetlenül bizonyos furcsa, spanyolos hangzású mondatokat, és kérdésemre, hogy mire lehet vélni ezek eredetét és vajh mit jelentenek mindig csak annyit feleltek: Casablanca Driver. Kíváncsiságom nem hagyott alább.

Elcsépelt dolog azt mondani, hogy a történet nem túlságosan kézzelfogható, de ebben az esetben őszintén állíthatom, hogy ettől a szinopszistól nem lesz okosabb az olvasó:  A furcsa halandzsaszerű nyelven beszélő ismeretlen múltú Casablanca Driver a világ legrosszabb bokszolója, aki kihívja minden idők legnagyobb nehézsúlyú ökölvívóbajnokát Jimmy La Rentát megteremtve ezzel a történelem legkiegyenlítetlenebb mérkőzését.

A film első 15 perce az én mélységesen megdöbbent arckifejezésem és cimborám visszafogott kuncogásával telt. Majd 20 perc környékén az ember, amennyiben vevő rá belemegy a játékba. Ez egy áldokumentumfilm, és annak eszközkészletét használva tökéletes stílusparódia, de olyan szürreális humorral dolgozva, ami gyakorlatilag már a „nem-vicc” kategóriába esik. A film annyira viccesen nem vicces, hogy az már rendkívül szórakoztató, s mégsem trash. Soha életemben nem találkoztam ennyire szürreális poénokra kihegyezett filmmel (a Monty Python életmű hasonló, de mégis merőben más iskola). Ha meg kéne fogalmaznom, ez egy üres lap, a zérus-humor, amin még/mégis röhög az ember. A lecsupaszított, abszurd értelmetlenség. Casablanca Driver-t nem érti a környezete, nem értik beszédét, nem tudják motivációit, nem tudják mire vélni egész bizarr létét, de erről nem vesznek tudomást. A mellékszereplők úgy tálalják a főhőssel való viszonyukat, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. És ettől működik a tömény szürrealista humorvilág. Ez mindenképpen egy másfajta, tanult humor, ahol a közönség a műröhögéssel agyonhigított sitcomokhoz képest az ég egy adta világon semmilyen útmutatást nem kap, hogy mégis min kéne röhögni. És végül ez a félig összezavart nézői attitűd termeli ki magából a film humorát, amit a mozi vége felé haladva néhány valóban orbitális rőt sületlenség szül hangos nevetéssé.  Mondanom sem kell, sem hazánkban, sem külföldön nem ismeri jóformán senki.

Nem egy világmegváltó mű, de semmiképpen sem tucatblődli. Furcsa, szokatlan élmény.


 

Casablanca Driver/Eszeveszett bokszoló 
Megjelenés éve: 2004
Rendezte: Maurice Barthélémy
IMDB pont: 5.8
Szerintem: 6.8/10
Elérhetőség: Ncore/DVD
 Peca
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése