2014. nov. 15.

Bazseva - Timúr heti hangajánlata #03. The Sports

Szerelem szombatján ajánlanám figyelmetekbe a The Sports nevű amerikai brigádot. A véletlen folytán akadtam rájuk mikor még irodában dolgoztam. Nekem nagyon kellemes perceket szereztek, mivel pubertásként éreztem magam az egyik kollégám mellett. Lepkék és óvódás arcú gyerekek ugráltak tőle a beleimben.
A The Sports, ( milyen fantáziadús név!) az Ohio állambeli Gambier városának tinizenekara.  Utánaolvastam a településnek, és egyáltalán nem csodálkozom, hogy ott született ez az egész. Körülbelül 2300 ember lakja és pont az USA közepén fekszik. Unalmas kisváros, egy zárt rendszerben, ami kitermeli a legendáit és frusztrációit. Tipikusan az a hely, ahol az ember kezéből az izmosabb gyerekek kiverik az ebédlőben a hamburgert, mert szerintük az vicces, aztán elveszik az ebédpénzét is. 
Saját szavaik szerint punk és powerpop elemekkel operálnak.  Semmi extrát nem nyújt egyébként. A vájt füllel élő zenebuzik most hagyják abba az olvasást!  Tipikus 3-4 akkordos leginkább középtempós popszámok az átlagnál kicsit több és nyersebb torzítással. Álmoskás seggrázás ez a depressziósabb napokra. Az ezerszer hallott akkordokról nekem leginkább a The Protex nevű észak-ír punk brigád jutott eszembe. A közös ezekben az együttesekben mindig az, hogy sosem akarnak többnek mutatkozni, mint amik, és ettől teljesen hitelesek lesznek.
A Sunchokes munkacímet viselő anyag 2014 nyarán jött ki. Az album borítója már sokat ígér. Dohányzó falusi vagány. Látszik rajta, hogy rázza a cidri a bőrdzsekiben, de ő egy kívülálló, és éppen egy lopott tricikli van nála. Infantilis lázadás a javából. Mesterfogású minimalizmus.A Sports nagy előnye, hogy tényleg pattanásos pubertásokból áll. Az egész lemez hozzáállásán átüt a tinédzserkor mára már kedvesnek tűnő csalódottsága, és kilátástalansága, dühe pedig inkább pajzán és játékos mintsem a világot fenyegető ősharag. A Clean Jeans ékes példája ennek, ami szerintem az egyik legjobb szerzemény a virtuális korongon.
A Where Are You-t veszekedés után ajánlanám az igazán nyálkás pároknak, akiknek nem csak az arcuk, de a lelkük is tiszta kelés.
A You’re so sorry szerintem József Attila kedvenc száma lehetne!
Az I liked you best pedig a Sunchokes himnusza. Basszuskiállással, feszült hangulatváltásokkal, csordában üvölthető refrénnel. Hát kell ennél több egy langyos őszi este egy tucat embernek, akik éppen a gyermeklétnek hódolnak feledve a felnőttség gondjait? Ugyan dehogy!

Amit viszont nagyon utálok, hogy az ember azt hinné az énekesnő biztos valami bombasztikus teremtény, erre kiderül, hogy egy dög. Az énekesről és a szövegeiről nekem a Csókolom jutott eszembe hazai példaként. De továbbgondolva a dolgot, egy bomba minek írna ilyen szöveget hogy:

falling down again, i guess my knees are weak. you laugh at me till we can’t speak. we both come around but it’s always too late for these fragile things to tessellate//my heart, my heart, my heart, my heart. your heart, your heart, your heart, your heart. these empty promises will fade. we’re both so sorry everyday.” - You're so sorry

Valahol olvastam, hogy az első énekesük egy spanyol származású cserediák volt, és ő írta a szövegeket is. Ez érződik. Ha tévedek az sem számít, mert akkor is érződik rajta az európai hatás. Elmaradnak a szokásos „vóking dáon dö sztrít” „á’ rilli lájk ja” strófák és egy sokkal érettebb formában jönnek ki azok a dolgok, amiket minden ember átélt egyszer mikor még kis suttyó volt. Az amerikaiak rock and roll imádata és hanyagsága tökéletes elegyet alkot az érettebb európai kifejezési formákkal. Ha Kurt Cobain kevesebb drogot nyomott volna magába, és több könyvet olvasott volna, valószínűleg hasonlóval rukkol elő.  

Ha most lennék 15 éves és amerikai biztos, hogy ezt a lemezt pörgetném egész nap tudatában annak, hogy a kis Jenny, aki felettem jár egyel, visszautasította, hogy elvigyem a bálba, ti viszont ne utasítsátok vissza ezt a remek ajánlatot, különben egy levágott spanyol fejet fogtok találni az ágyatokban!Linkcsokor:
2014.11.15.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése