2014. nov. 16.

Hooligans - Az ízlés nélküliség reprezentánsai a zenei életben

A Hooligans egyszerűen érthetetlen módon lett híres. Vagyis nagyon is érthető módon. Megbeszéltük pár művelt cimborámmal, hogy aki Hooliganst hallgat annak nem rossz az ízlése, hanem szimplán nem rendelkezik ízléssel. A Hooligans pedig nagyon jól eléldegél egy olyan helyen, ahol legalább egy millió fő nem rendelkezik ízléssel.


Ha van Oravecz Nórának különbejáratú zenekara, akkor az biztosan a Hooligans. Olyan ütemben pattogtatják a közhelyeket, hogy ahhoz képest India népszaporulata egy abortuszműhely képét veszi fel. Ennek oka, hogy az a négy zenekartag, akik színesítik a könnyűzenei repertoárt, valami elképesztően buta, suttyó attitűddel bírnak. Egy egyszerű kérdésre is egy írástudatlan szomáliai kisgyermek arckifejezése köszön vissza a kitetovált vagányokból, akik nevük ellenére megpendítik a "szivárvány - királylány"-féle gusztustalan rímförmedvényt. Érdemes megnézni a legnépszerűbb videómegosztó oldalon a rockzene filozófiatanárait, akik mindenképpen írhatnának bármelyik sajtótermék kultúrrovatába.

Szellemi nívójukat különösen jól illusztrálja, hogy milyen zenekarnevek fedezhetőek fel a Hooligans elődjeként, például itt van az alapból übergagyi Dance zenekarnév. Ez a Dance nevű formáció a Hooligans elődje volt, és már ez a köppenet is nagy sikereket ért el. Ha a Kedves Olvasó zenekart alapít, és hasonlóan szar nevek merülnek fel benne, akkor vágja ki a hangszereit az ablakon, és menjen szépen kapálni. Jobban jár mindenki, sajnos a Hooligans is, mert előlük nem szabad levegőt szívni. 

Nézzünk pár közhelycsattogtatást a doktoruraktól, de csak bevezetésképpen, hiszen senkinek a gyomra sem végtelen űrmértékű, ráadásul én szégyellem a pofám ezek helyett a prosztók helyett:

Tele van a zsák:

Állj fel szépen, testvérem! Holnap ez is múlt...
(Ilyeneket az ősbuta haverjaid mondanak, ha szarul vagy, persze bizonyára ők is ősbuta haverjaid lennének csattrészegen, ezért kell ez a sor.)
Légy a pultnál vendégem, rakj le minden súlyt.
(Szintén.)
Mindegy mi történt: tedd el a töltényt!
Járhatsz más ösvényt láthatnál több fényt!
(Ez egy pacifista közhely, a kemény rockerek egyértelműen mindig csak a békére gondolnak, így ők is.)

REF: Voltál már szebben-jobban, tele van a zsák!
Érezd, hogy reccsen-roppan, remeg a világ...
Lélekben étlen-szomjan tele van a zsák!
Nézd azt, hogy hébe-hóba tied a világ!
(Újabb közhelyek jönnek, az utolsó "Tied a világ" című szösszenet pedig arra utal, hogy a semmitmondó dalszöveg írója először látta előző este a Sebhelyesarcú című méltán híres filmalkotást.)

Voltam így, és túléltem, nincs jobb megoldás...
(Suttyó haverunk újra olyan dolgokat mond, ami nem nyugtat meg, amúgy van jobb megoldás, mégpedig: Nyírd ki magad. Csak hát ez nem megy fel egy ilyen lemezre.)
Még kánaán volt a múlt héten, most meg poklot jársz..
Jön még hold és nap, sorsunk poén csak,
Egyszer csodát ad, máskor pofán csap...
(A "pofán csap" azért kellett, hogy érezzük, ezek huligánok, nem nyálas negyvenes fószerek, akik különösen buták és Oravecz Nóra bujkál a homloklebenyükben.)

A Hooligans dobosa
Igazából minden szövegük hasonlóan épül fel, bár néha egyáltalán nem koherensek, és rohadt gyorsan váltanak témát. (Valószínűleg azért, hogy ellensúlyozzák minden számukban a "vagány vagyok" hangulatot egy kis nyálkával, vagy fordítva.) Ilyet a bipoláris személyiségzavarral küzdő egyének szoktak érezni, ugyanis a mániás epizódnak ez egy tünete. Nekik is lehetnek ilyen tüneteik, bár szerintem csak egyszerűen buták, és széttudatmódosítózták a Mario Balotellivel versenyző agytekervényeiket.

Így, hogy végül is egyértelművé vált milyen rétegeknek szól ez a zenei baromparádé, teljességgel érthető új albumuk marketingje, illetve árusítása. Új lemezük, a Társasjáték újságárusoknál kapható 999 forintért. Ez mindent elmond az egészről, ez egy igazi tömegcikk a jó fogyasztónak. Akinek a zene az ipar. 
Mennyi minőségi lemezt kapunk ma meg ennyi pezetáért? Semennyit. 
Ebből látszik, hogy ez végső soron egy popipari szemét, amivel aztán lehet tömködni az amúgy sem túl súlyos fejeket. (Akik ingyen osztják meg lemezeiket az interneten azok lehetnek még minőségiek, ennek okait egy másik írás dolga kifejteni.)  
Magyar pronyók
A lemezen egyébként sztárduettek hallhatóak, olyan csillagokkal (űrszemetekkel?), mint például Király Linda, Janicsák Veca, meg az Annibal Cannibals. Ha már ilyen kemény szétvarrt rákenroll arcok vagyunk, akkor ezt azért mégsem kéne. Egyszer majd azért meghallgatnék egy Iggy Pop feat. Beyoncé duettalbumot, de arra még várni kell párszáz évet. 

Amiért legfőképp leszakadt a pofám, amiért leírtam ezt a cikket, és amiért több sör szisszent a napokban a kezem alatt, az a december 14-i koncertjük plakátja, melyre rá merték aggatni, hogy: Magyar Virtuózok. És akkor ott van ez a pár holt egyszerű, gagyi ripacsköltemény zakóban. Ha ez így megy, akkor én a XXI. századi Liszt Ferencként fogom magam aposztrofálni.

Pulzusom az egekben, kell a hűsítő. Pincér!

                                                                                                         GBucó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése