2014. nov. 5.

-Ki kopog, Télapó? - Nem, Gestapo!

001.JPG"-Mit hozott, narancsot?
-Nem, deportálási parancsot!"

A tíz legjobb náci-tematikájú gagyifilmet gyűjtöttük nektek egy csokorba.


Nácik! Nácik mindenütt! Ők azok, akikkel ma tulajdonképpen bármiféle gonoszságot el lehet adni, legyen szó szadizmusról, kannibalizmusról, bestialitásról, gyermekgyalázásról, a lista igazából kimeríthetetlen. Ők azok, akik ha nem figyelünk oda felkelnek sírjukból, leütnek az utcán, megerőszakolják édesanyáinkat, mérgezett cukorkát adnak gyermekeinknek, szabadidejükben aztán kirobbantják a III. világháborút és mindezek tetejében még a sarkon kéregető, nyomorék, ámde okos és szimpatikus hajléktalan néger törpe kiskutyájába is belerúgnak egy jó nagyot. Fokozzam még? Vagy elég, ha elővesszük a történelemórákon az emberiség legszörnyűbb, legszégyenteljesebb és legocsmányabb gaztetteként fejünkbe vert, oly sok vitát kiváltó, annyi indulatot ébresztő, és annyi érzelmet felkavaró történelmi eseményt, a holokausztot? Érthető-e, miért retteg a XXI. század modern gyermeke a kísérteteknél, vámpíroknál, elmebeteg gyilkosoknál is jobban a szürke egyenruhás, bilisisakos német katonák visszatérésétől?

Annak ellenére, hogy a nazisploitation kategória klasszikus értelmezésében olyan műremekek tömörítésére szorítkozik, melyek nem riadnak vissza a nemi erőszak, a bestialitás, a szadizmus, a fekalománia, na meg egyéb finomságok képi ábrázolásától, remélem nem fog rám senki sem megharagudni, amiért filmajánlómban egy kalap alá veszem ezen mozikat a zombinácis/űrnácis/szörfösnácis/stb. trash horror gyöngyszemekkel, és úgy beszélek majd róluk, mintha kistestvérek lennének. Nyugodtan beláthatjuk ugyanis,hogy ha nem is egy alom szülöttei, azért mégis ugyanazon pótmama, a harmadik birodalom rég letűnt korától való félelem és rettegés keblén nevelkedtek. Nos, akkor vágjuk bele.

10. Ilsa, She Wolf of the SS (1975)

01_2.jpgElsőként egy igazi, klasszikus nazisploitation gyöngyszem, tulajdonképpen az egyetlen ezen a listán. Ha ezt a filmet láttuk, gyakorlaitlag az összes hasonló kaliberű műalkotást láttuk már, hiszen nagyjából mind egy kaptafára készültek a sötét, Adolf Hitler és a meggyilkolt milliók szellemeitől rettegő hetvenes években Bögyös náci domina, védtelen áldozatok, sok szex és mégtöbb erőszak.
A film főszereplője Ilsa, a szadista SS-tisztasszony, aki különböző, kegyetlenebbnél kegyetlenebb kísérleteket végez ártatlan nőkön annak bizonyítása végett, hogy a soviniszta megvetéssel "gyengébbiknek" aposztrofált nem igenis jobban tűri a fájdalmat a hímeknél, így a hadsereg hatalmas hasznát élvezné a cionista veszedelemmel folytatott harcok során néhány suncis közlegénynek.
Amúgy nimfomán és hadifoglyokkal kefél, akikre gyors kielégülés után jobb esetben a méggyorsabb halál, rosszabb esetben egy lassú kasztráció várakozik.
Kiváló délutáni móka a vasárnapi sólet elfogyasztása után az egész család számára!
imdb
youtube

09. Dead Snow (2009)
02_2.jpgA hol alapjában véve humorosnak, hol pedig halálosan komolynak tervezett zombinácis mozik talán legismertebb darabja a Dead Snow, roppant kreatív magyar fordítók által adott cseppet sem hatásvadász címén Náci Zombik. 2009-es megjelenésével meglehetősen nagy visszhangot keltett a trashfilmek hatalmas univerzumában járatlanabb, fiatal internetezők körében, mondván: "Húú, zombinácik, mennyire vicces lesz már ez!", és úgy vetették rá magukat, mint döglegyek serege a nagydarab, gőzölgő kutyaszarra. Pedig azt hinni, hogy a filmtörténelem során még soha ezelőtt nem létezett hitlerista élőhalottakat felmutató, harmadosztályú mozgókép, óriási tévedés, de erről majd később.
Lényeg, hogy mindezt figyelembe véve én meglehetősen nagy fenntartásokkal ültem neki eme film megtekintésének, ám végeredményben tulajdonképpen kellemesen csalódtam. Táborozó orvostanhallgatók, vérszomjas, fasisztoid élőholtak, megfelelő mennyiségű vér, és kellemesen bárgyú történet. Nem nagy durranás, tulajdonképpen semmi újat nem mutat, ám ha nem korszakalkotó műként tekintünk rá, élvezhető, sőt, egyszeri megtekintése kifejezetten szórakoztató. Azóta már van második része is, pedig mint tudjuk, hóból is megárt a sok...
imdb
youtube

08. Iron Sky (2012)

Nagyjából a Dead Snow megjelenésével egy időben látott napvilágot az Iron Sky első beharangozó kisfilmje, melyben az alkotók a mű alig egy-két részletéről fellebbentve a fátylat arra kérték a lelkes zséfilm-rajongókat, hogy anyagi támogatással segítsék annak elkészültét. A megszállottak hada a trailert látva természetesen lelkes is volt annyira, hogy pár évre rá a kész alkotás napvilágot láthatott, nem kis csalódást okozva ezzel a belé pénzt és hitet fektetők népes táborának
03_1.jpgNem azt mondom, hogy rossz, egyszerűen csak többet vártam az első benyomás alapján. Mikor először megláttam a Hold sötét oldalán tanyázó asztronácikat, megrendíthetetlenül hittem abban, hogy az évszázad ZS-kategóriás gyöngyszemével lesz dolgunk ha megjelenik, erre fel kaptunk egy olyan alkotást, ami túlzottan is komolyan veszi önmagát, ezáltal pedig elveszti azt az amatőr bájt, ami a nácikat természetfölötti jelenségekkel összekapcsoló, harmadosztályú filmeket igazán szerethetővé teszi.
Ez a film nem tudja, melyik réteghez is szól igazán, és éppen ezért negyedannyira sem megkapó, mint amennyire első ránézésre annak tűnik, habár ez nem jelenti azt hogy nézhetetlen. Egyszerűen középszerű, és igaz hogy van benne például négerfehérítés, ám ennél egy gyakorlott trash-rajongó jóval többet várna...
imdb
youtube

07. Nazis At The Center Of The Earth (2012)

04_1.jpg Például egy jókora robot Hitlert, amit kissé szomorú ugyan, de csak az Iron Sky Asylum studio által készített, harmadosztályú kópiájában kapunk meg, ott viszont úgy igazán, filmre montírozott animgif formájában. Aki ismeri a szóban forgó studio által készített mockbuster remekműveket (Transmorphers, Alien vs. Hunter, stb..) annak nyilván nem is kell mondanom, mennyire tökéletes trash filmet raktak le ebben az esetben is az asztalra, annak aki pedig nem tudná, mi az az Aslum, annyit ajánlanék, hogy tekintse meg egymás után a korábban emlegetett, illetve a jelenleg szóban forgó filmet, majd mérlegeljen, melyik volt a humorosabb.
Egy náci zombikkal operáló alkotás esetében ugyanis úgy érzem, ez sokkal fontosabb tulajdonság, mint hogy éppen mekkora költségvetésből készült, és hogy hány moziban vetítették. A Nazis At The Center Of The Earth egy minimál költségvetésből összetákolt, röhejesen rossz filmszörnyeteg, éppen olyan, mint amilyennek egy igazi zombis-nácis trashfilmnek lennie kell. A szarból sem lesz csokoládé, hiába csomagolják díszes papírba, ne is akarjon hát többnek látszani!
Ja, azt meg az előző pontnál elfelejtettem megemlíteni, hogy az Iron Sky második része hamarosan napvilágot lát, várhatóan holdról származó náci dinoszauruszok szerepeltetésével.
imdb
youtube

06. Zombie Lake (1981)
05_1.jpgNa és akkor elérkeztünk az egyik kedvencemhez, ahhoz a műremekhez, amelyre akkor gondoltam, amikor a Dead Snow kapcsán azt írtam, hogy egy nácizombis film ötlete egyáltalán nem volt 2009-ben korszakalkotó és világrengedő dolog. Az 1981-es Zombie Lake-ben ugyanis már nagyjából mindent eladtak, ami a műfajban eladható volt és lesz valaha is (oké, ezt nem gondoltam komolyan, a cikk eredeti megírásakor még nem számoltam a szvasztikát viselő őshüllőkkel... -szerk.). Egy tó fenekén tanyázó, vérszomjas nácizombi horda, melynek tagjai javarészt meztelen hölgyek édes húsára vadásznak. (Egy ízben például belakmároznak egy teljes, anyaszült meztelen röplabdacsapatot)
A kis költségvetésnek köszönhetően igazi trash műremek, az élőhalottakat alakító színészek arcát a test rothadásának imitálása végett neonzöld festékkel kenték ki, a tóban játszódó jeleneteket egy úszómedencében forgatták, cseppet sem törődve azzal, hogy itt-ott feltűnik egy-egy vízbe vezető lépcső a háttérben, a vágás tökéletességét pedig remekül példázza a jelenet, melyben egy napsütötte szoba ajtaját átlépve hőseink egy éjszakai jelenetbe csöppennek. A film egyébiránt Jean Rollin francia rendező munkája, aki annyira szégyellte eme csodálatos alkotást, hogy több évig csak J.A. Laser álnéven engedélyezte megjelenését.
Ne szaporítsuk tovább a szót, a Zombie Lake tökéletes nácizombis trash, melynek a 2009-es, agyonreklámozott Dead Snow legnagyobb jóindulattal is csupán fényesre pucolt tiszti bakancsát csókolgathatja!
imdb
youtube

05. Shock Waves (1977)
06_1.jpg Na persze együgyűség lenne azt hinni, hogy a Zombie Lake minden nácizombis trashhorror ősatyja lenne, hiszen sokkal korábban is produkált már a filmipar hozzá hasonló, hibrid szörnyetegeket. A hitler-hívő élőholtakat felvonultató mozgóképek egyik legkoraibb darabja talán a Shock Waves címet viselő, 1977-es megjelenésű, európai csoda.
Persze ezt sem nevezhetjük teljes lelki nyugalommal az elsőnek. Elégedjünk meg azzal, hogy korai, és több, mint harminc évvel a Dead Snow megjelenése előtt készült.
A történet természetesen itt sincs túlpörgetve, egy maréknyi, szerencsétlen utazó (akik közül az egyik egy bikinis hölgy, mert ugye miért ne…) eltéved útja során, így ráakadnak egy korábban az SS kötelékeiben szolgáló, vízalatti lélegzésre képes nácizombi-androidokat fejlesztő, elmebeteg tudós laboratóriumára. És igen, itt valóban nácizombi-androidokról van szó, a hiba nem az ön készülékében van! Már ez a tény önmagában megéri, hogy rááldozzuk azt a csekély másfél órát az életünkből, melyet nagy valószínűséggel úgysem valami hasznosabb dologra fordítanánk.
imdb
youtube

04. Surf Nazis Must Die (1987)
07.jpgHabár egy ilyen illusztris listáról nehéz kiválasztani egy személyes kedvencet, azért ha egy lakatlan szigetre mindössze egy idióta nácis filmet vihetnék magammal, akkor nyilván ez a Peter George által rendezett, kiváló Troma műalkotás lenne az.
A közeli jövőben Kalifornia festői partjain neonáci szörfösök veszik át az uralmat a többi, rivális banda fölött, elérve ezzel a totális kontrollt. Idősektől rabolnak, zsidó kereskedőket fosztogatnak, és természetesen a hidegvérű gyilkosságtól sem riadnak vissza.
Egy ízben kivégeznek egy fekete fiatalembert, akinek édesanyja bosszút esküszik a kártékony banda ellen, és a nyugdíjas-otthonból kitörve, mindenféle fegyverekre szert téve saját kezébe veszi az ügy felgöngyölítését. A filmben egyébként végig olyan nevek röpködnek, mint Adolf, Eva, és Mengele, több ízben láthatunk csöcsöket, és nem egyszer kiváló speciális effektek segítségével megoldott erőszakos cselekményeket. Egy szó, mint száz: Zseniális alkotás!

03. Black Gestapo Igazi "egyet fizet, kettőt vihet" akció! Blaxploitation film, náci négerekkel!
Egy fekete önvédelmi mozgalom elfasizálódása és Watts békés városának elfoglalására tett kísérlete. Szvasztikával díszített egyenruhában grasszáló feketékkel és rengeteg erőszakkal. Mi más ez, ha nem remek?

02. The 25th Reich (2012)
Erről a filmről őszintén szólva semmit nem tudok, ugyanis nem láttam, ellenben a címe valami elképesztően menő. Huszonötödik Birodalom!!! Én igazából lemaradtam a harmadiknál, a kieső huszonkettőről valaki majd tájékoztathatna…

01. Heil Honey, I’m Home! (1990)
10.jpg És akkor az első helyre kerüljön az eddigieknél valami merőben más,  korszakalkotó, formabontó, izlésformáló darab.
Fasiszta sitcom!
Tudjátok, a sitcom (szituációs komédia) az a műfaj, melyben általában sorozat formájában sütnek el 20, 40 vagy épp 50 perces epizódok folyamán meglehetősen kínos, harmatgyenge poénokat, és tapsgép meg előre rögzített nevetés felhasználásával úgy csinálnak, mintha ez valakinek valójában tetszene, pedig nem. Szóval gondoljunk a Jóbarátokra, a Két Pasi meg egy Kicsire, vagy épp az Agymenőkre, és ezt az egészet képzeljük el a harmincas évek végi Németországban, Adolf Hitler, Eva Braun és zsidó szomszédaik, a Goldstein házaspár közreműködésével.
Az ötlet ugyebár fenomenális és az ebből legyártott végtermék brutálisan vicces is lehetne, ám sajnos a megvalósítás mégis borzalmasan gyatrára sikeredett. Olyannyira erőltetett, semmilyen poénok és elhasznált klisék sorozata az egész produkció, hogy a leforgatásra került teljes évadból mindössze az első rész érte meg a televíziós vetítést.
Nagy hiba, hiszen valami igazán humoros, politikailag kellőképp inkorrekt, akár legendás sorozat is kerekedhetett volna a történetből. Kár. Mindenesetre tény, hogy a Monty Python sokkal jobban csinálta ezt annak idején.
imdbű

Mint azt látjuk, a náciktól való félelem tárháza korántsem kimerült dolog még, a velük kapcsolatos humorizálás pedig még néhány gyöngyszemet leszámítva napjainkban is kínos téma a műértő filmsznobok számára, így izgatottan várjuk a szellemnácis, náci vámpíros, mutáns fasiszta szörnyes alkotásokat, esetleg az amerikai tinifilmek mintájára valamiféle ivós-szívós-baszós vígjátékot az ifjú Adolf Hitler Bécsben töltött éveiről.

Így vagy úgy, amíg a nácikultusz fennmarad és a saját múltunktól való rettegés olyannyira burjánzik majd, mint a hetvenes-nyolcvanas években (vagy épp napjainkban), addig megdönthetetlen tény marad, hogy a szvasztikára épülő horrorfilmekben, vígjátékokban, főzős műsorokban, vagy bármi másban óriási potenciál van még. Kár lenne kiaknázatlanul hagyni a filmipar bizonyos területeit és nem elkészíteni például a világ első, harmadik birodalom idején játszódó, romantikus kosztümös filmjét. Ha Mr. Darcy tóban vetkőzős jelenete a vásznon moziban ülő nők ezreinek szívét dobogtatta meg, akkor képzeljünk el valami hasonlót az ifjú führerrel és szíve választottjával, Eva-val. A hatás nyilván leírhatatlan lenne.

Zárásnak pedig legyen elég az, hogy kaptok egy gifet minden idők egyik legkirályabb epizódszereplőjéről, a Kamen Rider nevezetű távol-keleti filmsorozat egyik rosszfiújáról, Tengericsillag Hitlerről! Legyen szép napotok, és ne feledjétek: A munka felszabadít!

tumblr_m8x9kt6r2D1qzxzcso1_500.gifaz írás korábban a Gé, mint... blogon jelent meg.

1 megjegyzés: