2015. jan. 13.

"Je suis Charlie", avagy: Ne gondolkodj, de válassz térfelet!

Forrás: http://napifix.postr.hu
Ijesztő látni, olvasni, hallani milyen hangvételű kinyilatkoztatások jelennek meg a párizsi eseményekkel kapcsolatosan. A legtöbb médium nem a problémával foglalkozik, inkább egyfajta fröcsögés történik vagy zúdulás egyik-másik oldalra. Elköteleződés az emberi jogok és a szabadság fáklyája mellett, avagy a "barbár hordák" kilökésének pártolása.  Mintha erről szólna az egész probléma, mintha nem megoldást kellene szülni, hanem "álljunk oda valahova" alapon kéne mozogni. Mintha lenne pár oldal és némelyikbe kötelezően, lehetőleg három másodperc alatt be kellene állni.


Egy kezemen meg tudom számolni a normális publikációk számát "Charlie Hebdo ügyben". A legtöbb médium és fazon egyszerűen csak tanúbizonyságot akar tenni arról, hogy ő ezt mennyire sajnálja, meg hogy ő mennyire is emberi érzelmekkel bír. Ez még a jobbik eset természetesen. Jobb eset "Je suis Charlie"-t harsogni, mint tőkét kovácsolni az ügyből.
Senki sem beszél a civilizációs válság valódi borzalmairól és arról, hogy milyen hasznot akarnak húzni ebből szeretett magyarországi pártalakulataink.

Csak két politikai szerveződésre térek ki bővebben, de megszokott módon a legtöbb pártalakulat sütögeti a szalonnáját és kenyérre tolja a zsírt, mindegyik ilyen tömb a maga stílusában reagál, saját érdekeitől vezérelve. A kormánypártokat direkt nem hozom fel, ugyanis túl nagy divatja van a dolognak és már egy pár papucs eltűnéséért is őket tartják felelősnek. Az LMP-t azért kell kihagynom, mert ők rendkívül értelmesen kommunikálnak ezekben a vészterhes időkben. Az MSZP meg tudniillik: nem létezik. Ezért a pol-játszótér két szélét érdemes megemlítenem:


A politikai szavazatkovácsolás nagyon erős példája zajlik a Jobbik háza táján. Mondanom sem kell: Ők sem szeretnének az egész esszenciájával foglalkozni, csak egyszerűen felbüfögik: "A bevándorlás rossz!"
Magyarul: Adva van egy vallási fundamentalizmus (vagy bármilyen fundamentalizmus) ezért ítéljük el az összes, a tárgyat képező vallás valamennyi elemét. A török gyrosárustól kezdve egészen a kalasnyikovot égbe pergető őrültig. Egyszerűsíts, és meglátod, tiéd a nép.
(Pont a Jobbiktól komikus ez a hozzáállás, a nagy iszlámbarát párttól, akinek vezetőjét néhol már Abu Vonaként emlegetik.)
Persze látható és jól nyomon követhető, hogy nem az iszlám vallást, nem a mohamedán embereket szidják: Kiterjesztik egy teljes jelenségre (migráció) pár veszett gyilkos cselekményét így maguk mögé állítva azokat, akik még akkor is büdöskínaiznak, mikor éppen chinese restaurantban vacsoráznak, ráadásul azokat is, akik most elvakultan ítélnek érzelmi elgyengülésük és félelemérzetük miatt. Aki azzal érvel, hogy a legfőbb probléma a bevándorlás, nem látja mennyire globális az ügy.
(Hasonló lehetett a helyzet a harmincas években Adolf mester esetében...)

No, és itt van a magyar hardcore baloldal legnagyobb szabású képviselője: Gyurcsány Ferenc, a politikai korrektség felkent papja, a Demokratikus Koalíció egyszemélyes kivetülése. Ő most azt engedi meg magának, hogy eljátssza újra a nagy szabadságharcos héroszt, aki nem ismer a szabadság eszményében korlátokat. Ő most folyton arról posztolgat, hogy megy ki egy jó kis összejövetelre Franciaországba, ahol ő képviselheti a magyar szabadságszeretetet. Az az ember cselekszik így, aki maga is valahol kicsit terrorista, a nyugati szellem fundamentalistája. Az egyén, a vezető, aki lövet és lovasrohamozik, ha a tömeg lázong.
Olyan pátosszal beszél a szabadságról, mintha tudná miben is leledzik az. Erre a sok melegszívű potenciális Gyurcsány-nagymama már fel is tápászkodik a fotelből és éljenzik. Jó pont: Valahol tudható, hogy ebből új ikszek nem lesznek.

A két szélsőség után ki kell térjek az átlagemberre, az átlagos Facebook-megosztógépre, arra, aki most hőzöng.
Akit jól megvezetnek és kedvére csapkodhatja ebéd közben az asztalt úgy, hogy vörösboros lesz a terítő, csak és kizárólag indulatból. Ez a perszóna egyszerűen feljogosítva érzi magát, hogy egy egész vallást, egy egész civilizációt elítéljen, megvessen úgy, hogy semmit sem tud róla. Sem vallásáról, sem kultúrájáról, sem történelméről nem tud semmit, nem tudja, hogy kikről beszél. Pár elmebeteg miatt arcul köp több milliárd embert. Persze, ha egy fehér, angolszász protestáns lövöldözik az USA-ban egy mozifilm vetítése közben, akkor az elkövető önmagát reprezentálja, semmiképpen sem az egész nyugati civilizációt. (Az Anders Breivik által végrehajtott mészárlásnál dettó.) Itt egyénekre bontunk, amott tömbösítünk. Már csak ilyen ez a tömegpszichózis. Besomfordálni minél előbb egy jó meleg, kényelmes pozícióba, majd zsigerből köpködni, fűszerezve mindezt egy kis rapid ítélkezéssel.

***


Nem téma a megoldás, nem téma az, hogy hogyan parancsoljunk megálljt a gyűlölködésnek, ezek a módozatok könnyebbek. A nagypapa is az orosz módszert választja, mikor motort kell javítani, nem bügyköl a garázsban két óránál tovább, ha elment tőle a kedve. Ez a lusta módszer az amitől ellenreakció lesz, megint ártatlan áldozatokkal egyik és a másik oldalon egyaránt. Merthogy a másik oldalon is vannak holtak és meghurcoltak...


2001. szeptember 11.: Casus belli George W. Bushnak, indok Guantanamóra, jogosítvány muszlim emberek diszkriminációjára a "szabad" világban. Ettől a naptól lehet (kötelező?) gyűlölni egy csoportot, mert egy államszövetség elnöke (vagy az olajban érdekelt néhány cég?) azt sugallta.
2015. január: Ugyanitt tartunk, csak felfrissültek az érzelmek. Megoldás nincs, katonáink keleten vannak jószerivel.
Kérdés?...


                                                                                      GBucó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése