2015. febr. 4.

Alulértékelt filmek/Rejtett gyöngyszemek: Cat Soup (2001)


 A mai alkalomra egy rövidfilmet hoztam, ezért a cikk sem lesz túl terjengős. A kedvenc anime rajzfilmem, a mindössze fél órás Cat Soup a kiválasztott. Az eredeti manga-képregényt Bunuell-hez hasonlóan a szerzőnő is álmaiból kreálta. Sajnálatos módon később öngyilkos lett. 

Az animáció két kiscica viszontagságos road movie-ját meséli el. A legkisebb macska nővére megbetegszik és egy lila figura képében el jön érte a halál, hogy magával ragadja lelkét. A kisöccse utána szalad, és kisebb huzavona árán sikerül visszaszereznie az ellopott lélek egyik felét. Ezt visszagyömöszölve haldokló testvérébe katatón félkómás állapotba juttatja őt s így kezdetét veheti hosszú útjuk a lélek elveszett darabjáért. 
 A gyönyörű és szürreálisan fantáziadús események olyan szereplőkkel hozza össze hőseinket, mint az isteni hatalommal bíró cirkuszi varázsló, az önmagát is jóízűen elfogyasztó malacka, a jóságos vízelefánt vagy éppen egy perverz szatír.

Az egyre mélyebbre húzó sztori sok kérdést feszeget, és annál is több szimbólummal dolgozik; legyen az akár a bibliai özönvíz, az idő visszafordíthatatlansága, az elmúlás, vagy egy Grimm-mese új köntösbe csomagolása. Mindenesetre, aki befogadja ezt a tömény 30 percet, az számíthat rá, hogy érzelmei hevesen fognak ingadozni a szélrózsa minden irányába. Trip-nek sem utolsó.

A minimalistán ábrázolt cirmosok igazán érdekes kontrasztot nyújtanak az aprólékos részletességgel kidolgozott hátterek előtt. Szöveg nincs, ami van is az halandzsa, így felirat nélkül is átjön az üzenet. Már amit sikerül belőle kihámoznunk, de amennyiben nem, akkor is valószínűleg úgy állunk majd fel mellőle: "Fogalmam sincs mit láttam, de kurva jó volt." Legalábbis remélem, hogy akik megtekintik, azok is így éreznek majd.   

Habár a youtube-on is megtaláljuk szerintem érdemes egy szép minőségű rip-et kerítenünk belőle. A vibráló effektek, a vizek hullámai, a sivatagi hőség ábrázolása bőven megérdemel ennyit. A befektetett fél óra pedig biztosan nem fog kárba veszni.

Cím: Cat Soup
Megjelenés éve: 2001
Rendező: Tatsuo Sato
Elérhetőség: Youtube,Piratebay
0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése